Vad är fleråriga växter?

Perenna växter är växter som kommer att fortsätta växa år efter år, snarare än att dö av efter en säsong eller ett år som ettåriga gör. Det finns ett antal olika sorters perenna växter, med trädgårdsmästare med perenner som är permanent inrättade i sina trädgårdar. Trädgårdsskötsel plantskolor vanligen ett sortiment av perenna alternativ, varav de flesta är lämpliga för klimatet butiken ligger i, och det är också möjligt att beställa vissa perenner.

De flesta trädgårdsmästare definiera perenna växter som växter som lever i mer än två år. Vissa perenner kommer att leva på obestämd tid så länge de är välhållna, medan andra kommer att börja titta scraggly och dör inom några år. Eftersom perenna växter gengäld kräver de ofta mer intensiv vård än ettåriga, som kan planteras och i huvudsak ignorerade utöver grundläggande vattning. Perenner kräver oftast formning, gödsling och andra extra omsorg för att trivas.

En del perenner är låglänt örtartade växter som kan användas som groundcovers, häckar, och så vidare. Andra utvecklas till små buskar, och vissa kan bli ganska stor. Många perenner är mycket Woody, med väletablerade nätverk av rötter, och de sätter upp nya skott varje år från grundstammen. Förökning av perenner kan genomföras med frön, sticklingar, eller spaltning av rot bollar, med många plantskolor föredrar att dela sina perenner när de genomförs för att säkerställa att deras anläggningar är kloner.

Perenner kan vara vintergrön eller lövfällande , med viss produktion granna blommor och frukt medan andra odlas speciellt för blad. En rad lövverk nyanser finns tillgängliga, från silver-gröna blad med mörkgröna evergreens och blommor kan vara stora eller små, ljusa och fet eller dämpad, och allt däremellan. Vissa växter är ettåriga i vissa klimat, och perenner i andra, med trädgårdsmästare fattar beslut om att odla växter som ettåriga eller investera lite energi för att garantera att de kommer tillbaka under det följande året.

Det finns ett antal fördelar för växande perenner. Perenna växter hjälpa till att behålla marken i trädgården, genom att låsa det på plats med sina rötter så att den inte kan blåsa bort eller rubbas i översvämningar. Användningen av perenna växter i landskapsarkitektur och trädgårdsskötsel säkerställer också att trädgården alltid har lite färg och grönska på gång, även efter prålig årliga Blommorna har bleknat, och när perenner är etablerade, kan de minska trädgård underhåll genom att sätta ut blad och blommande tillförlitligt sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.