Vad är en Markis fönstret?

Markis fönster är en typ av fönster design som gör att fönstret bågen att svänga utåt snarare än inåt eller upp och ner. En gång i allmänt bruk i skolor, fabriker och vissa hus innan tillkomsten av luftkonditionering i dessa miljöer är förtältet fönstret fortfarande ibland används vid design för nyare hem i tempererade klimat. Den markis fönster kan manövreras med en handvev eller med hjälp av dra kedjor.

En av de vanligaste exemplen på förtältet fönstret finns i fabriker och skolor som byggdes från 1920-talet och 1950-talet. I båda fallen fönstren inblandade sett stora bågar som var sammansatt av fönstret glas omgiven av metall ramar. Beroende på applikation kan rutor vara antingen stora delar av glas som tog upp hela bilden, eller ett antal mindre rutor inneslutet inom strukturen av ramen. Dessa exempel på markis fönster normalt drevs med drag kedjor, eftersom de tenderar att nå hela vägen till de höga taken för dagen. När ligger ordentligt i konstruktion, öppna fönstren kan ge ett kors nuvarande som bidrog till att kyla ned inredningen.

Många hus byggda på 1940-talet genom 1960-talet även använt sig av förtältet fönstret. I dessa fall var rutor normalt gångjärn i övre kanten och utnyttjat hand vevar för att öppna och stänga skärp. Den handvev gjorde det möjligt att placera förtältet fönstret skärp på valfri punkt, vilket innebar att husägare kunde dra fönstren i händelse av regn, men ändå lämnar dem öppna för att fånga en vind. När så önskas kan fönstren rullas ut helt och tillåta en strid ström av frisk luft in i utrymmet.

Som luftkonditioneringssystem blev vanligare både i hem och offentliga byggnader, markis fönster började falla i onåd. Vissa husägare valde att ersätta den markis fönster med ett mer konventionellt upp och ner glidande stil, notera att vissa mönster på förtältet fönstret slutligen skulle misslyckas med att stänga helt och hindra möjligheten att värma hemmet under svalare månader. Ändå finns det gott om bostäder runt i dag, särskilt i områden med måttlig temperatur som funktion fönstren. Förtältet fönstret är fortfarande tillgänglig för nybyggnation, samt för att ersätta fönster i äldre hus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.