Vad är Walk-i badkar?

Walk-in badkar, även kallad säkerhet baljor, tillåta användare att komma in utan att klättra i. Vattentäta dörrar swing öppna när tunnan är tom, skapar en farstun sällan mer än några inches ovanför golvet. När den badande sitter ordentligt, överdimensionerade manschettknappar kontroller göra justeringar vattentemperatur mycket lättare än i ett traditionellt badkar. Walk-in badkar kan även innehålla handhållen dusch munstycken, standard duschmunstycken och /eller jacuzzi stil terapeutiska vattenstrålar.

Walk-in badkar i första hand marknadsförs till äldre eller handikappade befolkningen, även om deras kompakta design och nya funktioner har visat sig lockande för ett brett spektrum av kunder. Walk-in badkar ofta är högre och smalare än traditionella badkar, vilket gör dem idealiska för mindre utrymmen som tvättstugor och omvandlas garderober. Om en husägare bör bli en vaktmästare för en äldre eller infirmed släkting, en walk-in badkar kan vara ett bra alternativ för en andra badrummet.

Många av oss tar bad för givet, men det kan vara en oerhörd utmaning för dem i rullstol eller annat sätt begränsas i rörelse. Walk-in badkar ofta har tagit upp plats för en säkrare överföring från rullstol till badkar och tillbaka. Äldre användare kan välja att ta en sittande bad eller använda stolen som maktmedel. För mer självständigt boende, gå någon-i krukor inkluderar en överföring bar och sidoräcken. Terapeutiska jets kan lugna värkande muskler och återställa viss rörlighet.

En kontroversiell aspekt av walk-in badkar gäller vattentäta dörrar. Vissa walk-in badkar använda en aktiv svängande dörr medan andra använder en passiv svängande dörr. Debatten om vilket system som är att föredra är beroende av säkerhet och ekonomiska intressen. En aktiv svängande dörr gör att användaren kan gå direkt i badkaret, men han eller hon måste manövrera runt det en gång inne. Detta kan inte vara lätt för en handikappad användare. Eftersom badet fyller, håller trycket i vattnet för aktiv svängande dörren ordentligt stängd. Tills vattnet är helt tömda, dörren öppnas inte lätt. Detta kan vara besvärande i en nödsituation. De flesta walk-in badkar som säljs i dag använder en aktiv svängande dörr eftersom utformningen är kostnadseffektivt och visat sig vara säkert.

En del tillverkare anser att en passiv svängande dörr är att föredra. Så länge det finns tillräckligt med avslut för dörren, kan användaren komma in i badkaret och stänga dörren utan alltför manövrering. Walk-in badkar med passiv svängdörrar kan använda mekaniska hjälpmedel för att försäkra en stramare tätning. Den största fördelen med en passiv svängande dörr är en snabbare flykt under en nödsituation, eftersom dörren fortfarande kan öppnas snabbt om badkaret är fullt. Dörren kan också användas som ytterligare hävstång för rullstol badare. Walk-in badkar med passiv svängande dörrar kan vara dyrare, men för vissa typer av fysiska förhållanden de får ett bättre val.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.