När ska jag Plant Lökar?

Lampor är en stor och lågt underhållsbehov sätt att lysa upp en trädgård. Många trädgårdar runt om i landet att använda den första skott av glödlampor till härold början av våren, och de finns i en mängd olika former, storlekar och färger för att behaga alla trädgårdsmästare. Plantering lökar kan vara ett roligt projekt för barn och början trädgårdsmästare, och se dem växa fram under nästa år är djupt lustfyllt.

Det finns ett par regler att glödlampan plantering och skötsel som garanterar år av lyckligt blommande lökar. I allmänhet bör lökar planteras på hösten, för att ge dem tid att helt rot innan våren. Oktober och november, innan marken har frusit men efter värmen i sommar och tidig höst är idealiska månader att plantera lökar. Vid lagring lökar före plantering, se till att de är i en sval, torr plats.

Lampor växer bäst i kolsyrat jord som dränerar bra. Trädgårdsmästare bör spade jorden till ett djup omkring 18 inches (45 cm), blanda i organiskt material och sand om jorden är särskilt tung. Gödselmedel kan läggas till även denna gång, bland annat fosfor, som bistår med lampa utveckling. Lökarna bör planteras på ett djup ungefär två gånger sin längd, med roten massan nedåt. Det kan vara bra att placera markörer över lökarna så att du inte av misstag rycka upp eller klippa ny tillväxt när det kommer upp.

Tänk på var din lökar också. Vissa arter kräver mer eller mindre sol, och dessa behov kommer att beskrivas på förpackningen. Du kan också vackla planteringar, så som senare blommade lökar dölja de döende bladen på äldre odlare. Med undantag av mycket tidigt blommande lökar, som snödroppar och hyacinter, halmtäckning lampan sängen för att hjälpa till med temperaturreglering och att hålla lökar fuktig. Kom ihåg att rensa kompost som lökar börjar komma upp så att tillväxten inte hindras.

De flesta lökar behöver grävas regelbundet upp och omfördelas så att de inte tränga ihop sig. Med några lökar, detta är bara nödvändigt med några års mellanrum, och glödlampor kan lämnas under jord annars, även om de kommer att behöva årligen befruktas. Andra, särskilt sommar lökar bör grävas och lagras varje år. Grävning bör göras efter dvala, när alla tillväxten av glödlampan har avlidit tillbaka.

Lampor gärna vara fuktig, men väldränerad. Under det att vattnas orsakar glödlampa röta, så se till att sängen är kolsyrat och dränering väl, och vatten med försiktighet. När lökar blommar, se till att vatten inte kommer i kontakt med blommor, eftersom det kan skada dem, särskilt på sommaren. Lökar kan också tvingas, eller odlas inomhus, även om de tenderar att blomma för kortare perioder än utomhus lampor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.