I botanik, Vad är ympa?

ympa är en process som säkringar växtmaterial från två olika växter. Det finns ett antal skäl för att utföra ett transplantat, allt från kosmetika till praktiska. Vinodling, höja druvor för vinframställning, är ett område där ympning är allmänt förekommande och många fruktträd också ympas. Det är relativt lätt att ympa framgångsrikt, även om förfarandet tar lite träning.

Trädgårdsklubben har ympning åtminstone sedan romartiden, och förfarandet har varit ungefär samma genom historien. När ett transplantat tar framgångsrikt, två enskilda växter verkar växa som en enhet. Ofta är det ympning sömmen nära osynlig, med undantag för någon med en stor trädgård erfarenhet. Ympning är mycket användbart för växter och trädgårdsmästare lika, vilket är anledningen till den praxis som har pågått så länge.

växtmaterial som ympas på en moderplantan är känt som en stam eller halka. Det är vanligtvis en liten skärning med några knoppar. Moderplantan kallas bestånd eller grundstammar, eftersom man ofta transplantatet placeras precis ovanför rötterna. För att göra ett transplantat, Scion och grundstammen är både skära och sedan fästa vid varandra. Vanligen är ättling inklämd i lager. Transplantatet är vaxat eller tejpas för att hålla den fuktig och främja tillväxt, och när transplantat tar, det skyddande lagret avlägsnas. Normalt är ympning utföras när båda träd är vilande, för att minska stötar och främja smälta när beståndet och Scion båda börjar växa.

En av de vanligaste orsakerna till ympning är spridningen av hybrider. Många hybrider, fruktträd i synnerhet, inte kommer att föda sant. Med andra ord kommer frön av en hybrid fruktträd producerar fruktträd, men fruktträden kommer inte att likna den förälder. Att återge hybrid, ympning på kraftiga bestånd utförs, oftast på bålen strax ovanför rötterna, vilket leder trädet för att nå önskvärda hybrid frukt.

I andra fall är ympning utförs för att en anläggning mer friska. Till exempel kan rötter en etablerad anläggning som är van att en miljö kan användas som lager för en ny sort. I vinindustrin är ympkvistar av Old World druvsorter placeras ofta på New World material, eftersom rötterna av gamla världen druvor är mottagliga för smitta och röta.

I en liten trädgård kan ympning låta en trädgårdsmästare att odla olika typer av frukter på ett träd, eller att odla ett fruktträd som är egenföretagare pollinerande. Detta kan också göras av dekorativa skäl. Till exempel kan en ympade fruktträd producera blommor i olika färger på olika grenar, om transplantatet placeras på en filial i stället för stammen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.