Vad är prydnadsväxter?

Prydnadsväxter är växter som odlas för visning syften, snarare än funktionella sådana. Medan vissa växter är både dekorativ och funktionell, människor använder ofta begreppet "prydnadsväxter" hänvisas till anläggningar som inte har något värde längre är attraktivt, även om många människor känner att detta är värdet nog. Prydnadsväxter är hörnstenen i prydnadsväxter trädgård, och de finns i en mängd former, storlekar och färger passar till ett brett spektrum av klimat, landskap och behov trädgårdsskötsel.

Vissa prydnadsväxter odlas för prålig blad. Blasten kan vara lövfällande, svarvning orange, rött och gult för att sedan sjunka bort i höst, eller städsegröna, i vilket fall den förblir grön året runt. Vissa snittgrönt har en slående utseende skapas av Lacy löv eller långa barr, medan andra prydnadsväxter odlas för tydligt färgade löv, såsom silvergrått groundcovers och klarröda gräs, bland många andra.

Andra prydnadsväxter odlas för sina blommor. Blommande prydnadsväxter är en viktig aspekt i många trädgårdar, med många blommor trädgårdsodlare föredrar att plantera en mängd olika blommor, så att trädgården är ständigt i blomning genom våren och sommaren. Beroende på vilka typer av växter som odlas, blommorna kan vara subtil och känslig, eller stora och prålig, med vissa prydnadsväxter producerar distinkt smak som målar en palett av dofter förutom färger.

Det är också möjligt att odla prydnadsväxter för sina unika former. Växter som vin odlas så att de kan tränas på spaljéer, staket och andra funktioner trädgård, medan växter med ovanliga växtsätt som vrider koffertar får odlas för att lägga textur till en trädgård. Andra växter som vintergröna träd och buskar kan utformas med upprepad beskärning och trimning att skapa häckar och topiaries som drar ögat.

Trädgård leverans plantskolor har ett stort sortiment av prydnadsväxter, och de flesta kan beställa särskilda växter på beställning. Prydnadsväxter kan odlas inomhus som krukväxter eller utomhus som en del av en trädgård. Några saker att tänka på när man köper prydnadsväxter omfatta klimat du bor i, som kommer att diktera vilka växter du vill köpa, och vilken typ av trädgård du växer. En formell engelsk trädgård, till exempel, har mycket olika prydnadsväxter än ett månsken trädgård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.