Vad är en Formosiska Termite?

Formosiska termit är en främmande art som kan vara oerhört destruktiv för miljön och för konstruktioner. Den är uppkallad efter det område där den först upptäcktes, Taiwan, som tidigare var känt som Formosa. Men det är nu troligt att Formosiska termit sitt ursprung i södra Kina. Det har spridit sig inte bara till Taiwan, men till Japan, Sydafrika, Sri Lanka, Hawaii och södra USA.

En enda Formosiska termit koloni består av miljontals individer som tillsammans kan äta upp till 13 uns (368 gr. ) Av trä en dag. Formosiska termiter är underjordisk, dvs de lever under jord i tunnlar. De producerar den kemiska naftalen, som ofta används i bekämpningsmedel för att hindra andra arter från att invadera deras territorium. De kan också köra andra termit kolonier av ett område innan bilda sina egna koloni. Formosiska termiter har aldrig varit utrotade i något område som de har nu invaderat.

En Formosiska termit koloni består av en kung och drottning, tillsammans med arbetare, soldater och reproductives. Arbetarna samla mat för kolonin, medan soldaterna försvara drottningens boet och reproductives rasen. Drottningen lever normalt i 15 år och kan lägga upp till 2. 000 ägg per dag. Andra termiter lever i upp till fem år. Förutom att äta trä kan Formosiska termit också foder på papper och kartong, tunn plåt, skum isolering, asfalt, gips, vissa plaster, och grödor som sockerrör.

kolonier av Formosiska termiter består av hårt bon, heter kartonger, byggt av massa av ved och mark cementerade med termit saliv och avföring. Kartongerna byggts innanför träd eller väggar kan orsaka utsidan av struktur för att bukta och bryta. Även om de är underjordiska behöver Formosiska termiter inte kontakt med jord att leva när de väl har etablerat en framgångsrik koloni över marken.

Om Formosiska termiter har invaderat en struktur, kan deras närvaro i allmänhet göras genom att trycka på trä och lyssna till ett ihåligt ljud. De kan ihålig ut virke, vilket ger en lövtunna yta som kan visas skrynkliga eller blåsor. Födosök rör anslutningen av deras underjordiska tunnlar till en ovan jord område de har invaderat ibland också synliga.

Formosiska termiter kallas också "super-termiter" på grund av sin extrema destruktiva kapacitet. De är de mest ekonomiskt destruktiva skadegörare på Hawaii och en av de mest destruktiva skadedjur i kontinentala USA. Den Formosiska termit hotar historiska träd och byggnader, och miljoner amerikanska dollar (USD) används varje år för att kontrollera dem. Formosiska termiter i allmänhet kontrollerade användningen av bekämpningsmedel i marken, vilket har ytterligare negativa effekter på miljön. Andra alternativ för att kontrollera termiter omfatta förgiftat bete och behandling av trä med konserveringsmedel för att förhindra invasion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.