Vad är Cutting Förökning?

Cutting förökning är en form av vegetativ förökning, där nya anläggningar dras upp från sticklingar tagna från äldre, etablerade växter. De nya anläggningarna kommer att vara kloner av moderplantan. Denna typ av spridning kan användas på många vedartade växter och några träd, och det är mycket vanligt och mycket populära bland trädgårdsodlare. Växter använder också denna metod för att föröka sig i vissa miljöer, tappa grenar och kvistar som rot i marken under moderplantan.

Det finns tre typer av skärande förökning. Den vanligaste och mest välkända är stam förökning, som är indelad i barr-, halv-hårda, och sticklingar lövträ på grund av åldern på stammen användas för förökning. Leaf knoppar och rötter kan också användas för att skära förökning med vissa arter, även om dessa metoder är mindre vanliga och de finns inte alltid tillförlitliga. De kan vara användbara när det finns begränsat material att arbeta med.

I skärning förökning, en liten minskning tas och uppmuntras att root. Ibland sker i en särskild fukt-rik jord mix, och andra gånger sker i en näringslösning. De växter som behöver hög fuktighet till rot väl, som kan uppfyllas genom att göra skära förökning i ett växthus, eller uppsamlare de behållare som används för att böka för att hjälpa de växter behålla fuktigheten.

Beroende på anläggningen, rötter kan som på några dagar, eller det kan ta veckor. Ibland rötter tar aldrig, och styckning manken och dör. Med hjälp av en böka hormon kan främja böka och när anläggningen är rotad, kan det fastslås med hjälp av gödsel för att hjälpa den att växa starkt. Den unga anläggningen kan sedan transplanteras till en ny plats.

Ett bra sätt att använda skärande förökning är för folk som vill dela sällsynta eller ovanliga växter. Till exempel kan någon som höjer rosor odla sticklingar att ge bort till vänner eller sälja. Trädgårdsmästare också utbyta sticklingar med varandra, eller som del av en organiserad trädgård utbyte klubb. Utbyta sticklingar med lokala trädgårdsmästare kan vara ett utmärkt sätt att få tillgång till anläggningar som har ett bevisat Registret i det område där en är trädgårdsarbete.

Cutting förökning även används av kommersiella plantskolor för att skapa produkter som är standardiserade och tillförlitliga. Av samma skäl engagerar jordbruksindustrin också för att minska spridningen så att deras grödor kommer att vara tillförlitliga och så att de kan bevara exemplar växter som är särskilt värdefull.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.