Vad är trompe l’oeil-målning?

Trompe L'oeil är franska för "trick i ögat", och hänvisar till någon typ av media (vanligtvis måleri) avsedda att skapa en optisk illusion för att lura betraktaren. Det tidigaste kvarvarande exemplet på trompe l'oeil hittades i unearthing i Pompeji, och är tusentals år gamla.

De vanligaste illusion skapad med trompe l'oeil är en av falska djup, vanligen ske genom hjälp av ett antal enkla tekniker, bland annat:

  nbsp; nbsp;
 • Målning stilleben frågan, så att avsaknaden av rörelser inte förråda illusionen.
 • nbsp; nbsp;
 • Placering målningen i dess naturliga läge-fönstren på rätt höjd på väggar, dörrar i rimlig platser, krypande växter på utsidan av sten strukturer-att hjälpa ögat passerar över dem.
 • nbsp; nbsp;
 • Använda grunt skugga djup för att göra de objekt ser ut som de är närvarande i ett antal ljusförhållanden.
 • nbsp; nbsp;
 • se några större objekt som längdvara avslutas i slutet av målningen, minska subliminal ledtrådar som gör att hjärnan söker efter en bild.

illusion av djup användes mycket under barocken att "öppna" den slutna utrymmen med katedraler och kyrkor. Målare i dag skulle konstruktionen massiv väggmålningar som skildrar öppet valv (komplett med målad-on kolumner) ser ut på solbelysta, kullar och ängar. Den trompe l'oeil-stil får arkitekter att utforma slutna utrymmen som rimligen kunde värmas och skyddas från väder och vind, samtidigt som en känsla av att en var i direkt kontakt med den fysiska världen.

Berättelser av djur förväxla trompe l'oeil-målningar för verkligheten är många, allt från romerska författare rapportera verkliga hästar whinnying hälsningar till målade hästar, att fåglar försöker-och misslyckas-att landa på väggmålningar av grindar eller Fågelbad. Dessa berättelser är utan tvivel överdriven, eftersom de flesta djur "starka beroendet av andra sinnen än synen för att identifiera föremål i den närmaste omgivningen.

Människor är dock lätt att luras, och många trovärdiga berättelser om människor förväxla trompe l ' oeil för den äkta varan finns. Historikern Vasari gäller berättelsen om en konsttävling i Italien, där två konstnärer tävlade om titeln största målare. Man visade en målning av frukt så realistiskt att närheten fåglar flög ner och pickade på tavlan och försökte äta maten. Domaren vände sig då till den andra målare och instruerat honom att avslöja sin tavla genom att dra undan gardinerna maskera det. Den andra konstnären log i triumf, som gardiner själva var målningen-så realistiska att de hade lurat alla närvarande.

Medan djup fortfarande den mest populära och välkända form av trompe l'oeil, andra inte finns . Da Vinci uppfann en speciell form av trompe l'oeil kallas anamorphosis ("att ändra form" på grekiska), där en bild målas med överdrivna perspektiv, så att när de ses från många punkter går det knappt att känna igen som motiv. När de ses från rätt perspektiv, verkar det dock ha perfekta proportioner. Det mest kända exemplet på denna stil finns på taket av kyrkan av Gesu i Rom. En stor X markerar plats på golvet där taket är tänkt att ses ur. Denna stil gör att målaren att justera för situationer där de vanligaste betraktningsvinkeln inte kommer att huvud, behåller sin önskade proportioner oavsett hur extrema vinkeln kan vara. Vägmarkeringar (som visar sådana saker som "Stoppa Ahead) skulle kunna ses som ett ganska vardagligt exempel på anamorphosis.

Trompe l'oeil har sett ett uppsving i popularitet under det senaste århundradet, med ett antal arkitekter som använder den för att öppna platser eller helt enkelt att klä upp mönster. Tävlingar finns i överflöd i hela USA och internationellt, belöna de bästa konstnärliga användningen av trompe l'oeil. Kanske mest använda är mer pragmatiska trompe l'oeil, som de tänkt att ge illusionen av en faux finish, craquelure eller träpanel på föremål som annars avskalade.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.