Vad är kinesiska Chopsticks?

Vissa västerlänningar är förvånad över att olika asiatiska länder har olika stilar av ätpinnar. Kinesiska ätpinnar är ätpinnar gjorda i kinesisk stil, och de är den primära typen av matpinne som används i Kina. Denna stil är också vanligt förekommande i hela världen, med många människor med kinesiska ätpinnar för alla typer av asiatisk matlagning, snarare än skiljer mellan olika stilar matpinne. Kinesiska marknaden är försedda med kinesiska ätpinnar, och butiker som transporterar mer allmänna asiatisk matlagning leveranser ofta har en rad matpinne stilar att välja på, bland annat kinesiska mönster.

Kineserna verkar ha uppfunnit matpinne, med begreppet sprids utåt från Kina till platser som Korea, Thailand och Japan. Verksamheten slutet av kinesiska ätpinnar är rundade och trubbiga, medan ändpunkten i handen är kvadrat av. Detta karakteristiska designen är unik för kinesiska ätpinnar. Kinesiska ätpinnar är också klassiskt ganska lång, med en längd av omkring 10 inches (25 cm) i genomsnitt.

I Kina skiljer man mellan ätpinnar som används för matlagning och ätpinnar som används för att äta. Matlagning ätpinnar är ganska lång, så att de kan användas för att röra rätter i djupa grytor och kastruller. Dessa extra långa ätpinnar kan också användas för fritering, med kocken manipulera friterad mat med ätpinnar. De är klassiskt gjorda av oavslutade trä eller metall så att de inte reagerar med den mat och de kan användas enskilt eller i par.

Att äta ätpinnar är kortare än matlagning tandpetare, och de kan vara inredda för att göra dem mer estetiskt intressant. Oavslutade trä är ett traditionellt material för kinesiska ätpinnar, men de kan också göras från porslin, jade, rostfritt stål och andra material. I vissa regioner människor skilja längre "bankett-stil" ätpinnar som kan användas för att plocka mat från gemensamma skålar i mitten av ett bord och kortare personlig tandpetare, som tenderar att vara lite lättare att hantera.

En del kinesiska ätpinnar är helt utsmyckade, med lack, infällning, ristade eller siffror vid toppen av ätpinnar för formell middag. Speciella material som jade får användas vid formella tillfällen eller fått som gåva, med människor reservera vanligt trä ätpinnar för daglig användning. Liksom i många andra kulturer som använder tandpetare, en matpinne vila brukar anges för att fastställa ätpinnar ner prydligt på bordet. Matpinne vilar kan tillverkas av en mängd olika material till exempel trä, sten och porslin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.