Vad är en japansk lönn?

japanska lönn, latinskt namn Acer palmatum, och ibland också kallas japanska slät lönn, är ursprungligen från Japan, Kina och Korea. Men det finns över 300 olika sorter finns växer runt om i världen, uppskattad för sitt tilltalande bladverk. Vedartade växter, oftast finns i undervegetationen i skuggiga skogar, anses i allmänhet en lövfällande buske, men det kan också vara ett litet träd, når höjder av 20-33 meter (60-10 meter).

Till det yttre är den japanska lönnen oerhört varierat, beroende på hybrid eller sort. Blad kan variera i form än den som en typisk lönnlöv med att han är djupt skurna, som i "spetsar blad" sorter av anläggningen. I färg, bladen är ljusgröna till mörkt vinrött, och kan växa från 1,5 till 4,7 inches (4-12 cm) i längd och bredd. De är också flikiga och uppvisar fem, sju eller nio spetsiga flikar per blad.

Flera stammar ansluter nära marken är en gemensam egenskap, den japanska lönnen. Blommorna som tillverkas individuellt och innehåller fem vita kronblad och fem röda till lila foderblad. Frukten av den japanska lönn är en bevingad Samara, eller tillplattad och fibrösa torr frukt som lätt kan transporteras med vinden. Varje Samara innehåller ett frö som kräver stratifiering, eller förbehandling av människor för att simulera naturliga förhållanden, innan den kan gro.

Japanska lönnarna har odlats i Japan i hundratals år, och fick en introduktion till resten av världen i början av 1800-talet. Många olika sorter finns i lokala plantskolor och plantskolor i hela Nordamerika och Europa. De är en mycket populär dekorativt träd, och kan även användas för konsten att bonsai. De mest gynnade är de röda blad sorter och den gröna gråtande sorter med djupt skära blad.

Dessa japanska träd har en mycket känslig utseende, men faktiskt är härdiga och tåliga. De är inte ofta blir angripen av skadedjur eller skadas av sjukdomar och föroreningar. De kan lätt odlas i zonerna 4-8 för USA trädgårdsmästare, och i nästan alla andra tempererade plats runt om i världen, om de får rätt vård och omsorg.

De bästa förutsättningarna för en japansk lönn några våta och väldränerad jord, halvskugga att förhindra brännhet från den heta solen, eller full sol om vädret inte blir för varmt i sommaren. Små dvärg sorter kan även odlas i behållare i de minsta utrymmen. Alla japanska lönn sorter kräver årligen utbyte med en långsam frisättning växtnäring. De kräver också beskärning på hösten eller vintern, för att avlägsna skadade eller döda grenar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.