Vad är en braskamin?

En braskamin eller vedspis är ett kök som brinner för ved för att generera energi för uppvärmning och matlagning. Det finns flera olika typer av spisar vedeldning, allt från små pelletskaminer för uppvärmning till stora spisar vedeldning. Dessa ugnar används i många regioner i världen, och var en gång den primära metoden för uppvärmning och matlagning i många samhällen. Flera tillverkare fortsätter att producera vedeldade kaminer, även om efterfrågan på dessa spisar har minskat i stället för mer energieffektiva och miljövänliga metoder för energiproduktion.

När man använder en braskamin bygger de bränder i braskaminen fält, som är en stabil isolerad avdelning konstruerade för att tåla mycket värme. En skorsten ansluten till kaminen rutan ger rita och ventiler röken från spisen, och nivån av värme kan kontrolleras med hjälp av ett spjäll, som i huvudsak som en ventil som kan öppna för att medge mer luft till en varmare eld, och slutna erkänna mindre luft att bromsa brinnhastigheten.

Ytan på en braskamin blir extremt varmt, vilket gör den lämplig för stovetop matlagning. Människor kan också skapa ugn-liknande förhållanden på ytan av en braskamin med hjälp av miniväxthus och några kaminer förbränning inkluderar inbyggd ugn fack för bakning. Att lära sig att laga mat med en braskamin är en utmanande och krävande lösningar, eftersom värmen på en vedspis är inte så lätt att justera eftersom värmen på en elektrisk eller gasspis. Användningen av vedeldade spisar för matlagning är relativt sällsynt i stora delar av världen idag.

En braskamin kan också generera värme för att värma ett hus, och vedeldade kaminer fortsätta att användas för detta ändamål. Men att använda ved för värme innebär användning av en hel del resurser, och den genererar föroreningar. Högeffektiv vedeldade spisar har byggts för att minska efterfrågan på ved att bränna, och pelletskaminer är särskilt utformade för att bränna avfall från pappers-och timmer. I vissa områden har förbud mot spisar vedeldning föreslås till förmån för renare luft.

Braskaminer tenderar att vara vanligare på landsbygden i världen, och i regioner där elektrisk service inte är utbredd. Moderna pannor för ved kaminer är mycket effektivare och renare än sina historiska motsvarigheter, tack vare strängare föreskrifter om konstruktion och standarder, men vedeldade kaminer fortfarande tenderar att vara mer slösaktiga än gas och elektrisk värmare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.