Vad är en Full Spectrum lampa?

Även om definitionen av ett fullt spektrum lampa kan variera, skulle de flesta åtminstone överens om att det är en lampa som visar ljus i alla våglängder av det synliga spektrumet, och kanske några osynliga ljus. Syftet med detta är att simulera bättre naturliga ljusförhållanden, som kan erbjuda en rad förmåner. Hela spektrat lampa gör detta genom att välja speciella hela spektrumet lökar som varierar kraftigt från traditionella incandescents och lysrör.

hälsoeffekterna av hela spektrumet belysning har utropat år. Det är tänkt att hjälpa årstidsbunden depression, som många på högre latituder kan lida av på vintern. Det är också tänkt att reglera kroppens funktioner bättre och även främja växters tillväxt. Teorin bakom detta är ganska enkel-alla levande organismer har konstruerats särskilt för att arbeta under ljusförhållanden solen producerar. Därför imitera dessa villkor artificiellt bör ge viss fördel. Det är vad ett fullt spektrum lampa försöker göra.

Full spektrum ljus är inte nödvändigtvis billiga. Även en low-end lampa kan kostnaderna så mycket som $ 30 US dollar (USD), bara för en. Detta kan jämföras med 10 USD eller mindre för en jämförbar skrivbordslampa. Naturligtvis är den största kostnaden i priset för den fullständiga glödlampor spektrum ljus. En 40-watt, kommer hela skalan glödlampa kostar nästan tredubbla eller fyrdubbla vad en liknande wattal, traditionella glödlampor kommer att kosta. I de flesta fall kan det vara mer kostnadseffektivt att köpa en traditionell lampa, och helt enkelt byta ut den medföljande lampan med ett fullt spektrum glödlampa, som är utformade för att passa de flesta vanliga lampor.

Även ett fullt spektrum lampa kan göra anspråk på att vara energieffektiva, bör det noteras att inte alla av dem är. Längre, eftersom energieffektiviteten i ett fullt spektrum lampa är vanligen en sekundär fråga, det finns andra produkter på marknaden som tenderar att vara mycket mer energieffektiva. Därför är detta inte nödvändigtvis den enda anledningen som underlag för ett syfte för en full-spektrum lampan.

Vissa studier hävdar att fördelarna med ett fullt spektrum lampa är överdrivna. Till exempel var hela spektrumet ljus visat att uppvisa bättre förmåner än de traditionella artificiella ljuskällor när det gällde att hjälpa till med årstidsbunden depression, enligt Lighting Research Institute, en uppdelning av Rensselaer Polytechnic Institute i Troy, New York. Vidare hälsan fördelar som förknippas med någon form av UV-ljus kan erhållas utan användning av ett fullt spektrum lampa.

Trots detta är i popularitet hela spektrumet belysning svårt att ignorera. Huruvida det finns hälsofördelar, håller de flesta tenderar att visa färgerna på ett mer naturligt sätt. Lysrör, och i mindre grad incandescents, tenderar att kasta en gulaktig nyans på ytor. Detta är särskilt lätt att se på några fotografier där en korrekt vitbalans inte är inställd, vilket gör att kameralinsen mer känsliga för gult ljus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.