Vad är Mid-Century Möbler?

Mid-talets möbler är en term som normalt genomförs av en möbel stil utvecklades i början 20th century men det har anpassats och fått uppmärksamhet över hela världen efter andra världskriget. Kallas även moderna möbler, den mest berömda mitten av århundradet möbelstilarna var en enkel konstruktion alternativ som kallas danska modern. Även om populariteten av denna design avtagit avsevärt efter 1960-talet, mitten talet moderna möbler finns fortfarande idag.

Ursprunget till det som skulle bli känt som mitten av århundradet möbler finns inom formgivning skapats av Alavar Aalto och allmänt kallad Scandinavian Modern. Använda blekt plywood och andra element trä, skapade Aalto soffor och stolar med relativt enkla linjer som var motsatsen till de tunga, mörka och snidade möbler som är gemensamma för dagen. När raden var raffinerade började dekoratörer och andra runtom i världen att ägna mer uppmärksamhet åt Aaltos design. Vid tiden för världsutställningen i New York's Fair i 1939-1940, var berättigat intresse av att inkludera en utställning av den modernistiska design.

Andra världskriget medförde förändringar i de grundläggande utformning, på grund av brist på material. De nyare modeller av moderna möbler använda all typer av trä och andra produkter fanns tillgängliga. En följd av detta sparsam användning av olika element var skapandet av mitten-talets möbeldesign som skulle komma att bli känd som dansk modern.

De rena linjerna i denna moderna möbler har skapats med olika typer av trä. Ek, björk och även möbler i teak har skapats i den här stilen. De färgämnen förblev vanligen blekt eller blond, att göra en klar skillnad från den mörka skogen gemensamma före kriget. För klädsel på den tunna kuddar för ryggen och sätesdynor, material såsom ljusa lakan, nya tunga vinyl, och till och med blekt skinn användes.

Under decennier av 1950-talet och 1960-talet, mitten av århundradet design möbler, särskilt danska och svenska moderna möbler, blev på modet bland människor som ville vara i framkant av nya dekorera trender. Rabatt möbeltillverkare började kopiera designer upplagor, vilket gör det möjligt för människor i stort sett alla ekonomiska fäste att köpa möbler i denna design.

Även om den ursprungliga bitar var vanligtvis är begränsad till enkla sittplatser och accent design bord för vardagsrum, massproduktion ansträngning ledde snabbt till att skapa moderna möbler för andra rum i hemmet. I början av 1960-talet, moderna sovrum möbler var så lättillgängliga som vardagsrum bitar. På kort tid var till mitten av århundradet möbeldesign användas som en standardtext för skapandet av matsal möbler också.

Även svenska och danska modern bitar förblev populär under hela decenniet av 1960-talet, tecken på att titta var avtagande i popularitet var uppenbart av 1969. I början av 1970-talet många av de stora designhus hade upphört att tillverka mitten av århundradet möbler. Inom några år hade de flesta av skaparna rabatt möbler upphörde också produktionen av denna design, att rikta uppmärksamheten mot nyare modeller upplåning från Medelhavet stil och använda en rad av syntetiska fibrer i en blandning av jord klangfärger.

Sedan början av det 21-talet har det skett en liten återhämtning i mitten av århundradet möbler design. Även replika utgåvor av ursprungliga delar är fortfarande något ovanligt så den grundläggande idén ljus färg och enkla linjer påverka flera designlösningar som är populära i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.