Hur ska jag tvätta en tröja?

I vissa fall kommer en tröja etikett visar att det endast skall tvättas för hand. Detta är ofta fallet med ylletröjor, eftersom ull är en känslig och kinkig fiber. På grund av detta välkända fastigheter, handtvätt tröjor kan verka lite skrämmande i början, men det är egentligen ganska enkelt när du väl lära dig att göra det. Genom att ta hand om en tröja och hela dess livslängd, kan du hålla den rena, klara, och i perfekt skick.

Innan beskriver stegen i tvätt en tröja, kan det hjälpa att förstå varför ull är så svårt att tvätta. När ull är utsatt för en alkalisk miljö, öppnas den vågen av fibrer. Om ullen är så upprörd, kommer fibrer klamra ihop och bildar en tät matta. Ibland är denna matta faktiskt vill, och behandlingen kallas fulling eller tovning. Vid andra tillfällen kommer tovning en alldeles utmärkt tröja orsak till att minska dramatiskt i storlek. Därför, när du tvättar en tröja, du vill undvika två saker: alkaliska rengöringsmedel och agitation. Ull också ogillar plötsliga temperaturförändringar, skölj det och tvätta en tröja i vatten med en enhetlig temperatur.

Temperaturen på tvättvattnet är ett föremål för het debatt. Vissa tror att du inte ska tvätta en tröja i varmt vatten, sedan hett vatten kommer att uppmuntra tovning. Detta är faktiskt inte fallet, och varmvatten kan till och med bättre eftersom det kan lyfta inbäddade smuts och fett. Men när du tvättar en tröja i varmt vatten, måste du se till att inte uppröra den alls.

För att tvätta en tröja i svalna till ljummet vatten, fyll en stor diskho eller ett badkar med vatten och tvättmedel eller ull renare. Rengöringsmedel såsom diskmedel är ett bra material för rengöring tröjor, eftersom den inte är alkalisk, och det är ofta utformade för att skära igenom fett. Lägg tröja i vattnet och swish försiktigt några gånger, men inte knåda eller vrida ur tröjan. Skölj tröja i vatten med samma temperatur, helst genom att fylla ett badkar, lägga tröja i, och låta rengöringsmedlet att skingra naturligt. Det kan ta flera byten av vatten. Om du använder varmt vatten, följer du samma steg, utom undvika alla former av agitation till tröja, helt enkelt låta den sitta i det varma vattnet i upp till en halvtimme före sköljning.

Efter tvättning, vara försiktiga med hur du hanterar tröja. Ull kan få bräcklig när det är vått, och trådar kan gå sönder eller sträcka ut. Stöd vikt tröja tills du lägger ut den på en handduk och rulla ihop. Tryck försiktigt på handduken, och undvika ringande eller klämmer. När du veckla ut handduken bör tröja vara fuktigt, men inte blöt.

Nästa steg är blockering, om den nytvättad tröja på tork i en form som inte är vriden eller snedvrids. Lägg en torr handduk ute på en stor plan yta och ordna tröja mer eller mindre som det skulle bäras på en människokropp. Låt tröja torka helt innan vika för lagring, och undvika exponering för direkt solljus. Aldrig hänga tröjor på tork eller lagras, eftersom hängande kommer att snedvrida formen på tröjan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.