Hur kan jag rätta pipig dörrar?

En gnisslande dörr kan vara ett hushåll obehag, särskilt som gnisslar ofta bli värre med tiden. En dörr börjar gnissla på grund av friktion på gångjärn, som kan orsakas av en brist på smörjmedel eller genom en förändring av dörrens läge. I de flesta fall kan en gnisslande dörr lätt fast, även om problemet är bestående dörren kan behöva rehung.

Det enklaste fix för ett gnisslande dörr är att spraya ett smörjmedel på gångjärnen, gnid in den med en trasa och torka av överskottet av. Använd rikligt att se till att det smörjmedel når alla hörn av gångjärnet och svänga dörren fram och tillbaka flera gånger för att arbeta smörjmedlet i. Gångjärnet skall sprutas när dörren är öppen och stängd, för att täcka hela gångjärnet. I många fall kommer detta att lösa gnisslande dörren problemet.

I vissa fall kan du behöva ta stiften från gångjärn en pipig dörr. Detta är speciellt vanligt med gångjärn som har täckts i färg, som färgen hindrar smörjmedlet från att komma in. Försiktigt på gångjärnstappen med en skruvmejsel och hammare för att få ut den, och täcka den ordentligt i en pulveriserad smörjmedel som grafit eller silikon innan du arbetar tillbaka den i gångjärnet. En pulveriserad smörjmedel kommer att pågå längre inne i gångjärn, minska antalet gånger du behöver ta gångjärnstappen ut i framtiden.

I extrema fall skulle man dörren måste rehung. I ett äldre hem, börjar en gnisslande dörr ofta beroende på att huset som bosätter sig med ålder, ändra anpassningen av dörren innanför dörrkarmen. Detta problem kan också vara vanligt efter en liten jordbävning. Eftersom anpassningen av dörren förändringar, sätter det press på gångjärn, som kan börja knarra.

För att rehang ett gnisslande dörr, ta bort gångjärnen från dörrkarmen eller väggen. De bör också tas isär och oljade vid denna tid, om detta inte redan har gjort. Sedan montera dörren så att gångjärnen inte är snodda eller vrids. I vissa fall kan du behöva ta bort gångjärnen från dörren också, att flytta dem till en ny plats så att du har en ren yta att hänga dörren från. I andra fall kan du kanske något flytta gångjärn och avlasta vilket orsakar pipande dörren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.