Hur fungerar ett kylskåp arbete?

Ironiskt nog kylskåp hålla saker kallt på grund av karaktären av värme. Den termodynamikens andra lag föreskrivs nämligen att om en kall objekt placeras bredvid ett varmt objekt kommer kalla objektet blir varmare och det varma objektet blir svalare. Ett kylskåp inte cool poster genom att sänka deras ursprungliga temperaturer, utan en avdunstande gas som kallas ett köldmedium drar bort värme, vilket innebär att omgivningen mycket kallare. Kylskåp och luftkonditioneringsanläggningar arbetar båda på principen om kylning genom avdunstning.

Ett kylskåp består av två förvaringsfack-en för frysta matvaror och en för objekt som kräver kylning men inte fryser. Dessa avdelningar är omgivet av en rad av värme-utbyte rör. Nästan längst ned i kylskåpet enhet är en tungmetall som enheten kallas en kompressor. Kompressorn drivs med en elmotor. Mer värme-utbyte rören hoprullad bakom kylskåpet. Som löper genom hela systemet är ren ammoniak, som förångas vid -27 grader Fahrenheit (-32 Celsius). Detta system är stängd, vilket innebär att ingenting går förlorat eller läggas medan den är igång. Eftersom flytande ammoniak är en kraftfull kemikalie, ett läckande kylskåp ska repareras eller bytas ut omedelbart.

kyla Processen börjar med kompressorn. Ammoniakgas komprimeras tills det blir mycket varmt på grund av det ökade trycket. Detta uppvärmd gas strömmar genom ringar bakom kylskåpet, som gör att överskottsvärme att övergå till den omgivande luften. Det är därför som användare ibland känna sig varm luft som cirkulerar runt i kylskåpet. Så småningom ammoniak kyls ner till den punkt där det blir en vätska. Denna flytande form av ammoniak är sedan pressas genom en anordning som kallas en expansionsventil. I huvudsak har expansionsventilen en så liten öppning att flytande ammoniak förvandlas till en mycket kall, snabbrörliga dimma, indunstning när den färdas genom slingor i frysen. Eftersom detta avdunstning sker vid -27 grader F (-32 grader Celsius), ammoniak drar värme från omgivningen. Detta är termodynamikens andra lag i kraft. Kallt material, såsom indunstning ammoniakgas, tenderar att ta värme från varmare material, såsom vattnet i islådan.

Som indunstning ammoniakgas absorberar mer värme, dess temperatur stiger. Rullar som omger kylutrymmet är inte lika kompakt. Den svala ammoniak drar fortfarande värme från varmare objekt i kylskåpet, men inte lika mycket som frysen avsnitt. Den ammoniakgas dras tillbaka in i kompressorn, där hela cykeln av trycksättning, kylning och avdunstning börjar på nytt.

Vi hoppas att du inte glömmer allt detta nästa gång du njuta av en kall glas saft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.