Vad är lysrörslampor?

lysrörslampor är en typ av glödlampa som använder el för att excitera kvicksilver ånga. När gasen når en viss energi nivå, det börjar avge fotoner på vissa våglängder som orsakar att lampan ger synligt ljus. Jämfört med traditionella glödlampor, fluorescerande lampor är dyrare att köpa, men använder el mycket mer effektivt. De håller också mycket längre, men de är komplicerade att avyttra ordentligt, och ljuset som de producerar inte lämpar sig för de flesta färgfotografering och glödljus gör.

Kanske överraskande, lysrörslampor har en historia som är nästan lika lång som glödlampor. Faktum är att även Thomas Edison, patenterade uppfinnaren av glödlampan, en tidig lysrör. Men lysrörslampor som vi känner dem idag inte på marknaden förrän i slutet av 1930-talet, årtionden efter glödlampa redan allmänt använd.

De kemiska och elektriska principer som lysrörslampor driva ganska komplicerade, men den allmänna idén är enkel nog att sammanfattas kortfattat. Inne i lysrör är en blandning av gaser vid mycket låga tryck, som innehåller kvicksilver. När en elektron kolliderar med en atom av gasen är atom tillfälligt höjas till ett högre energitillstånd.

Denna nya energitillstånd är instabilt, men, och som atomen går tillbaka till sitt normala tillstånd avger den ett högt energiinnehåll foton. Detta foton kolliderar med en atom i lampans fluorescerande inre beläggning, vilket leder till en liknande reaktion, men den här gången fotonen har ett lägre energi, och kan ses av mänskliga ögon. Många av dessa interaktioner sker orsaka samtidigt att lampan avger en stor mängd ljus.

lysrörslampor så småningom "brinna ut" när kvicksilvret absorberas av de inre delarna av lampan, och när andra kemiska balanser inuti lampan går förlorade. Under sin långa livet, de använder mycket mindre energi än glödlampor göra för att producera samma mängd ljus. Denna funktion har lett till intresse för lysrörslampor som ersättning för äldre typer. På senare år har detta utbyte-i form av kompakta lysrörslampor-sett en ökande grad av popularitet.

kompaktlysrör (lågenergilampor) är utformade för att efterlikna det ljus som produceras av glödlampor, och är ungefär lika stora. De kostar mycket mer i början än traditionella glödlampor, men beräknas spara omkring $ 30 US-dollar i elkostnader under deras livslängd på glödlampan. Den moderna CFL uppfanns på 1970-talet, men har bara producerats i stor skala sedan 2000-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.