Vad är härdighet zon karta?

En karta härdighet zon är en karta som delar USA eller någon stat eller något annat land i zoner baserade på kallaste temperatur. Dessa kartor kan vara mycket användbart för trädgårdsmästare, eftersom de ger en indikation på hur väl växterna kommer att växa inom ett specifikt område och om temperaturen skulle vara så kallt att det kan döda vissa växter. Genom att veta var du bor, kan du titta på en härdighet zon karta (det finns många online sådana) och avgöra om en anläggning som du vill kommer att växa bra eller skulle dö i din zon.

Det finns faktiskt ett par versioner av härdighet zon karta för olika områden. I USA kan plantera butiker använda amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) härdighet zon karta, men i några av de västra USA, några affärer går fortfarande med Sunset Magazine klimat karta, som utvecklats över fyrtio år sedan. Om du beställer från ett frö eller trädgårdsarbete katalog och du lever i en västerländsk stat, kanske du vill se vilka kriterier som används av katalog eller genom din lokala plantskola.

USDA härdighet zon karta bygger på studier av klimat mönster under mer än ett decennium, men kartan aktualiserades senast i början av 1990-talet. Det delar USA i elva klimatzoner. Zon 1 kan betyda temperaturer nå under-50 F (-45,56 C). Zon 11 innebär temperaturer inte sjunker under 40 F (4,44 C). Det finns en betydande variation i klimatet i den stora mängd jord som gör upp i USA, och varje rad zon något höjer lägsta temperaturen.

Det kan vara mycket komplexa former av kartor härdighet zon, och några få i extrem detalj, även i staten. Till exempel har Kalifornien flera zoner. Den lägsta temperaturen i Sierra bergen kommer att bli helt annorlunda än temperaturen i San Diego.

Växter är sedan betygsatt av zon berätta för de som väljer ut dem om de kan förvänta sig en växt att göra bra med tanke på de lägsta temperaturerna i området. Ibland zon ingen roll mycket, speciellt när du plantera ettåriga som penséer eller Impatiens. Så länge du har relativt varma sommartemperaturer dessa anläggningar kommer att göra bra. När du är plantering perrenials, växter som sträcker sig från år till år, vill du se till att växterna är härdiga nog att överleva den kalla temperaturen i ditt område och levande att blomma ännu ett år.

Medan trädgårdsmästare säga en härdighet zon karta kan vara till hjälp, är det inte det enda övervägandet när du ska välja växter. Olika typer av jord hjälper växterna att växa eller hindra dem från att frodas. Mängd ljus, vind, nederbörd och många andra faktorer måste också beaktas.

Vad en härdighet zon karta kan åstadkomma är att ge dig grundläggande idéer om vad växterna och inte kommer att göra bra i ditt område. När du blir duktigare på trädgårdsarbete, måste du då tänka på behoven hos varje typ av anläggning du växa. När du finjustera din trädgårdsskötsel färdigheter för att saker som analys av mark, behöver vatten och skadedjur minskning eller ogräsrensning behov kommer du kunna skryta om de flesta växter man växer och hur bra det går.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.