Vad är en vedeldad panna?

En vedeldad ugn är en helt enkelt en ugn typ som använder trä som sin primära bränslekälla. I vissa fall kan en trä ugn helt enkelt använda strålningsvärme för att kontrollera miljöfaktorer i hemmet, eller det kan vara en forcerad ugn. Forcerad ugnar kraft luft i ugnen, värm upp och sedan tvinga den uppvärmda luften i kanaler för distribution i hela hemmet. Detta är också känd som centralvärme. På ett sätt kan en öppen spis också anses som vedeldade ugnen.

Det traditionella vedeldade ugnen modeller har några nostalgiska värde, för en verkligt praktiskt verktyg, en forcerad vedeldade ugnen är önskvärt. Om ugnen är av tillräcklig storlek och fungerar som den ska, bör det kunna ge önskad mängd värme med lite problem. De flesta nyare vedeldade ugnen enheter har förmåga att reglera hur mycket bränna som behövs för att hålla huset i ett nästan konstant temperatur.

Fördelen med en vedeldad ugn är i kostnaden. Generellt de är billigare att driva, eftersom det bränsle som behövs för att köra dem kostar mindre. Men alla geografiskt område olika och det är inte alltid det billigaste bränsle. Det finns företag som levererar virke till ditt hem för att bränna i en ugn.

Medan vedeldade ugnen kan vara ett billigare alternativ i vissa fall finns det några nackdelar jämfört med andra typer av ugnar. Till exempel, en naturgas ugn eller en eldningsolja ugn behöver mycket lite arbete under vintern för att fortsätta. På sin höjd kan en bränsle tank måste fyllas på en eller två gånger under eldningssäsongen. Detta är inte fallet med ugnar vedeldning. I själva verket måste nytt trä läggas till manuellt i ugnen med jämna mellanrum. I höjd vintern, är detta ofta två gånger per dag i svalare klimat. Detta innebär att det inte finns någon chans att lämna hemmet under en längre tid under vintern utan att göra arrangemang för någon att hålla ugnen igång.

Liksom med ugn, är det klokt att se något brännbart material i närheten av receivern. Vissa tillverkare rekommenderar ett avstånd på minst fyra meter på alla sidor i en vedeldad ugn. Utrymmet för en vedeldade ugnen kan bli något mer än vad som krävs för andra typer av ugnar, helt enkelt därför att extra försiktighet bör iakttas för att säkerställa en brinnande glöd ha en chans att landa på brännbart material. Om ugnen är i gott skick bör dock glöden lämnar aldrig enheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.