Vad är en blyfri trädgårdsslang?

Det kan komma som en överraskning för någon att lära sig att de flesta trädgårdsslangen läcka bly och är säkra att dricka. Varningstexterna i samband med dessa slangar i många fall, men inte alla. En blyfri trädgårdsslang kommer helt klart att markeras som säkert att dricka. Dessa slangar ofta säljs till havs eller fritidsfordon (RV) slangar.

Samtidigt som det kan vara minimala mängder bly som förekommer även i kranvatten, slangar med polyvinylklorid (PVC) eller mässing kan läcka farliga halter av bly i vattnet. Bly används i tillverkningen av mässing att göra mässing aducerade för att forma den, och används även som en stabilisator i PVC. Enligt från maj 2003 Artikel från Consumer Reports, bedömde Environmental Protection Agency (EPA) säkra nivåer av bly vara mindre än 15 ppb. Consumer Reports testade 16 av de mest populära slangar som säljs över hela landet, konstaterade att många lakas upp till 100 gånger så mycket i det inledande spola med stående vatten.

Blyförgiftning är en långsam, ackumulerad process som bygger sakta över tiden från regelbunden exponering för små mängder av bly. Bly finns naturligt i jordskorpan, men spreds överallt i miljön i form av blyad bensin, blyad färg och andra produkter. Touching förorenad jord, andas bly eller överexponering på andra sätt kan leda till ett brett spektrum av symtom från irritabilitet till högt blodtryck och nervsjukdom. Hos barn blyförgiftning har länkats till anemi, muskelbesvär och hjärnskador, bl. a. lägre intelligenta kvoter.

Ett enkelt sätt att minska mängden bly i din närmaste omgivning är att få en blyfria trädgårdsslangen. Inte bara kommer det drastiskt minska mängden bly som skall deponeras i din gård, kommer den också praktiskt taget eliminerar direkt när vattning för hand eller tenderar till trädgården. En blyfri trädgårdsslang är också säker för barn att få en välbehövlig drink eller spela i sprinklers och husdjur Dessutom slipper potentiella blyförgiftning från vatten skålar fyllda av slangen.

A blyfri trädgårdsslang är vanligen tillverkade av medicinsk kvalitet vinyl med förnicklade beslag. Slangarna är ofta vita med en tunn blå rand, och är vanligt förekommande i havs-och fritidsfordon (RV) butiker. En RV blyfri trädgårdsslang kan också komma i en beige färg med blå rand, för att matcha beige färg av många RVs. Även säljs för RV och marint bruk, fungerar dessa slangar som en stor blyfria trädgårdsslangen.

Även en blyfri trädgårdsslang är säkert att dricka, är det alltid bäst att spola en slang med stående vatten innan du dricker eller fylla djurets vatten skål. Vissa blyfria trädgårdsslangen också knut-fri, och bakterier, mögel resistent. Bäst av allt, en blyfri trädgårdsslang är billig och trendiga märken kommer med en livstids tillverkarens garanti.

Några ledande märken av blyfri trädgårdsslangen, som markerats som säkra dricksvatten är: Teknor Neverkink RV och Marine Slang-icke giftig, Swan Marine /Camper, och bättre Homes and Gardens perverst-fri slangar. Observera att alla tre tillverkarna kan göra att andra slangar som inte är blyfri, så läs förpackningar som skall se till att du har rätt slang. Om en slang inte är märkt i båda avseendena, titta vidare och se till att köpa rätt diameter och längd för dina behov. Även om vi inte kan eliminera alla kontaminerar från miljön, att byta till en blyfri trädgårdsslang är ett smart val för den hälsomedvetna konsumenten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.