Vad är en Arkitekt kolumn?

En arkitektonisk kolumn kan användas som en strukturell komponent till en byggnad, ett dekorativt element, eller båda. Kolumnerna ger vertikalt stöd för bågar eller balkonger, lägga till ett värdigt utseende till hem och offentliga byggnader. De kan ordnas i en pelargång, eller att stödja ett lusthus i en engelsk trädgård. Arkitekt kolumner ibland installeras helt enkelt för fristående dekoration.

Den majestätiska kvalitet kolumner erkänns och uppskattas av arkitektur älskare runt om i världen. Ett arkitektoniskt kolumn som används för stöd kommer att göras av en robust material som trä, sten, stål eller tillverkade syntetiska produkter. Stenpelare ofta huggen i granit eller marmor. Förstärkta stålpelare oftast inneslutet i en dekorativ material för att förbättra deras estetiskt tilltalande.

Den första dokumenterade användningen av en arkitektonisk kolonnen med dekorativa element var mer än 5. 000 år sedan i Egypten. Enkel ristningar som företräder stuvat vass pryddes ytan på axeln, öppna ett nytt perspektiv på estetik för antika arkitekter. Över historia har arkitektur har vidareutvecklats för att inkludera många varianter av denna ursprungliga kolumnen design.

De gamla grekiska arkitekterna utvecklat tre olika stilar för en arkitektonisk kolumn, den så kallade doriska, joniska och korintiska beställningar. Doriska är den tidigaste kolumnen stil, går tillbaka till omkring 600 f. Kr. En doriska kolonnen sitter rakt på golvet, utan bas. Det finns oftast enkla kapital ristade lister längst upp. Doriska pelare kännetecknas av en bred, avsmalnande skaft som får eller inte får räfflat.

Jonisk ordning utvecklades omkring 400 f. Kr. Skaftet på en jonisk kolonn är oftast räfflade och mycket smalare än sin föregångare. Kapitalet i en jonisk kolonn har svängda, bläddrar-liknande utsmyckningar som ser ut som bagge horn. Till skillnad från den doriska stilen, i allmänhet arkitektoniska kolumnerna i den joniska att kravet på en bas, prydd med enkla snidade lister.

Den tredje ordning av antika grekiska arkitektoniska kolumnen är korintiska stilen, som var i populärt bruk med början omkring 200 B. C. korintiska kolonner kännetecknas av utarbeta dekorativa ristningarna av akantusblad på kapitalet. Flera lager av mjukt curling blad är vanliga. Korintiska kolonner är smalaste av de tre grekiska stilar, presentera en arkitektonisk kolumn med en tilltalande och elegant utseende.

Flera sub-stilar och variationer på kolumn design har kommit från hela världen. Till exempel är den romerska variant av den doriska stilen som kallas romersk doriska eller Toscana. En annan stil, det så kallade Composit ordning, drar av element som finns i både den korintiska och Joniska stilar. En SALOMONISK typ av kolumn liknar korintiska ordning, men axeln är vriden i en virvlande, slingrande design. Idag har praktiskt taget varje kultur upptäckte mångsidighet, styrka och skönhet som är bosatta i en arkitektonisk kolumn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.