Vad är danska Moderna möbler?

I mitten av 20th Century, såg Scandinavian stilar heminredning en hög grad av popularitet. Danska modern blev namnet för den stil som sågs i möbelaffärer och Postorderkataloger som sålde skandinaviska design. Danska moderna möbler kännetecknas av en betoning på naturliga material och organiska former. Plywood användes ofta som en råvara, eftersom det var lättare att göra till former som anpassat sig väl till den mänskliga kroppen.

danska moderna möbler var som mest populära mellan 1930 och cirka 1975. Det fick snabbt acceptans i USA, särskilt efter den 1939-1940 i New York World's Fair. Butiker i New York såg betydande framgång genom att sälja skandinaviska produkter, och stilen kom att kopieras över hela landet. Speciellt efter andra världskriget, danska moderna möbler kom att symbolisera, på ett sätt, en tid präglad av framsynta konstruktioner som kom från norra Europa.

Under andra världskriget, på grund av den militära ockupationen av många områden i Nordeuropa, rådde stor förtvivlan och ekonomiska svårigheter. Skandinaviska hantverkare och formgivare, inför en brist på tillverkning material, var tvungen att få kreativa och komma med nya konstruktioner. Många såg att gamla tekniker från olika hantverk, bland annat skåp, keramik, och glasblåsning, skulle kunna ingå i nya möbler design. Denna idé började fångst och blev ett uttryck för hopp om framtiden och ett eko från det förflutna.

Som arbete skandinaviska designers blev känd i USA, började det att återspegla smak av amerikanska konsumenter. Eftersom amerikanerna delvis till mörkare, exotiska träslag, började skandinaviska möbler beslutsfattare att arbeta i jakaranda, teak och wenge, vilket gör bitar specifikt för export till USA i själva verket mycket av det som amerikanerna tänkt som danska moderna möbler inte skulle ha sett i Skandinavien överhuvudtaget. Till exempel var matchade uppsättningar av sovrumsmöbler-ovanligt i Skandinavien sig-byggd av nästan alla skandinaviska möbelsnickare för export.

Vid tiden för amerikanska företag började göra danska moderna möbler, den amerikanska versionen av denna stil gjort en väsentlig avvikelse från sina rötter. I stället för olja och vax finish på trä, till exempel amerikanska bets och lack var att föredra. Danska moderna möbler såg sin största popularitet på 1960-talet. Bitar av skandinaviska designers fanns tillgängliga för alla konsumenter och i alla prisklasser. Men som den nådde sin största popularitet, stilen hade blivit utspädda och ändrat nog att den danska moderna trenden förlorade ånga som går in i 1970-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.