Vad är Sköljmedel Made Of?

Sköljmedel är en stor industri i dag-håva in cirka en miljard US-dollar (USD) per år. Medan många människor är beroende av sin favorit sköljmedel för att minska statisk klamra, mjuka upp sin tvätt och göra strykning lättare, slutar de sällan att tänka på vetenskapen bakom mjukgörande tyg. Sköljmedel först utformades i början av 1900-talet som ett sätt att minska den styva, grova känsla av nyligen färgat bomullstyg. Tidiga "bomull mjukgörare" utvecklades med hjälp av vatten, tvål och olja-de oljor som används mest är majs, oliver och talg.

Kläder tillverkare och konsumenter började se värdet i mjukmedel och en industri föddes. Produkter som dessa har utvecklats för att uppfylla ytterligare konsumenternas behov, med tillägg av nya dofter, färger och förmågan att reducera rynkor, gör strykningen enklare och tillade fläckar skydd.

Den typiska sköljmedel innehåller kemikalier och tillsatser för att göra tyget mjukt och statisk fri. Traditionellt har man kemikalier i mjukmedel insättning sig på tyget, men den senaste tidens formler utnyttja teknik som gör det möjligt sköljmedel att faktiskt penetrera tyg. Detta förbättrar absorptionen av tyget, som tidigare, har äventyrats av mjukgörande medel.

Dihydrogenated talg dimethlyl ammoniumklorid (DHTDMAC) är en fettsyra material som används i mjukgörande medel. Det faller under en viss typ av material som kallas kvartära ammoniumföreningar ("quats"), och används för att bekämpa statisk klänger. Statisk klamra orsakas av fibrer som är negativt laddade. Den positiva laddning av material såsom DHTDMAC motverkar denna negativa laddning, motverkar statisk. Den feta delen av kemiska ger tyget den mjukhet och "hal" känsla av att vissa människor föredrar över unsoftened tvätt.

Andra ingredienser i den typiska sköljmedel är emulgeringsmedel. De flesta varumärken har en, två eller en kombination av flera olika typer, bland annat emulsion polymerer, makro-emulgeringsmedel och mikro-emulgeringsmedel. Makro-emulgeringsmedel kan jämföras med en lotion, som innehåller en blandning av olja och vatten. Emulsion polymerer använda små droppar av silikon, och mikro-emulgeringsmedel har så små partiklar av olja för att de verkligen tränga in i mattan av tyget istället för att bara som deponeras ovanpå det. Emulgeringsmedel kan antingen katjoniska (positivt laddade) eller icke-joniska (inte ut). En kombination av båda dessa ofta ingår i sköljmedel.

Många nya formler för sköljmedel använder Polydimetylsiloxan (PDMS), som är silikon derivat. De lånar mjukhet, och gör strykningen enklare genom att "smörja" tyget. Eftersom de flesta ingredienserna av mjukgörande medel är inte vattenlösliga på grund av emulgeringsmedel, många märken måste läggas till den slutliga sköljningen av tvätt vara mest effektiva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.