Vad är sotning logga?

En sotning logg är en enhet som förbränns i en eldstad för att göra en skorsten renare och mindre risk för bränder. Även om det rekommenderas att ha en skorsten rengöras årligen på platser där en skorsten används tre eller flera gånger i veckan under eldningssäsongen, vissa hävdar loggarna kan vara nästan lika effektivt som en skorsten rengöring. De som använder en sotning logg skall behålla vissa saker i åtanke, dock.

Skorstenar måste konsekvent uppmärksamhet hållas i gott skick. När en brand först lyser och i mindre utsträckning när det brinner, inlåning bygga upp i skorstenen i form av kreosot. Detta tjärliknande substans kan antändas och orsaka en skorstensbrand. Dessa varma bränder kan vara mycket farliga för hela huset, snabbt smältande skorstenen och sprids till andra områden.

Även en sotning logg är tänkt att spara pengar, även de varningar på de flesta paket säga att de stockar är inte meningen att ta över platsen för en regelbunden, professionell besiktning. Även de som använder en sotning logg bör ha sina skorstenar inspekteras regelbundet. Därför vissa har öppet ifrågasatt om en inspektion, och troligen en professionell rengöring, kommer att behövas, varför använda loggen?

För att förstå svaret på den frågan, de som tillverkar loggarna säger att det finns mer till en sotning logg än möter ögat. Till exempel, medan loggen kan nämligen lämna vissa insättningar, tillverkare säga kemikalierna i en sotning logg får lämna den stora majoriteten av insättningarna brandfarliga. Detta ökar säkerheten betydligt, säger de.

De som använder en sotning logg kan hitta det finns mindre ackumulering med tiden också. Eftersom kreosot är belagda med kemikalier i loggen, är det tänkt att bli mycket skör. Med tiden bör detta få den att flagna och bränna gradvis eller faller till botten av spisen, där den lätt kan rengöras ut. Ett företag som tillverkar de stockar som hävdar att man kan minska byggs upp i en skorsten med så mycket som 60 procent.

Även om det kan finnas viss giltighet för de fordringar, många professionella brandbekämpning organisationer varnar för att en sotning log är inte ett substitut för en verklig professionell rengöring. Även om en professionell och sotning logga kan använda en del av samma kemiska ämnen, det finns viktiga skillnader. The Washington Public Fire Lärarna Föreningen noterar att den inte bestrider vad en sotning logg kan göra, kan fjällning kreosot vara en fara i sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.