Hur kan jag Skruva en Stripped Skruv?

Ett av de mest frustrerande problem under en reparation eller montering projekt inträffar när huvudet på en skruv blir för slitna eller så skadad att acceptera en skruvmejsel. Denna typ av skada kallas strippad skruv , och det innebär oftast skruven inte kan köras i eller vrids ut av projektet. Spåret på toppen av skruvhuvudet har blivit hopplöst böjda, vilket gör det nästan omöjligt för en vanlig skruvmejsel för att extrahera eller dra åt. Lyckligtvis finns det flera fungerande lösningar på problemet med att ta bort en strippad skruv.

Ett sätt att skruva en strippad skruv är att använda en hammare för att knacka försiktigt en annan skruvmejsel i den skadade skruvhuvudet. Den nya skruvmejsel kan få tillräckligt grepp att backa skruven ut om användaren gäller nog nedåtriktad kraft och en moturs vridning. Ett elverktyg som en borr inte erbjuder någon mekanisk fördel, så kan det vara bäst att hålla sig med handverktyg. Om de gängade-in skruvmejsel inte fungerar med en Philips eller cross-gängad skruv, ett litet hål kan borras genom centrum av skruven för att skapa en djupare plats för en skruvmejsel.

Om skruven har en platt-plats, en roterande verktyg försedd med en skärande sågklinga kan användas för att skapa en ny plats. Den avskalade skruven bör därefter enkelt tas bort med en vanlig platt skruvmejsel. Skruvmejseln skall hållas i det nya facket med betydande tryck nedåt och sakta vred på en moturs tills den är helt bort. Även en strippad skruv med en Philips eller över gängade skruvhuvudet kan tas bort med denna metod.

Ibland finns tillräckligt av de viktigaste skruven utsätts för användning fastspänning enheter som vice handtag, tång eller skiftnycklar. Den Spännverktyg bör stramas runt den skadade skruvhuvudet eller utsatt skruv axel och vände i en moturs tills den är helt bort. Denna metod är inte alltid tillförlitliga eftersom de fastspänning verktyget inte kan grepp nog av skruven för att ge tillräckligt vridmoment eller vrida makten. Verktyget kan helt enkelt snurra på plats runt axeln, eller skruven kunde nafsa under tryck.

Det finns kommersiella produkter som finns tillgängliga som är särskilt utformade för att skruva avskalade skruvar. En sådan produkt är en speciell borr med en brotsch i ena änden och en skruv remover på den andra. I detta fall kan ett elverktyg som en sladdlös borrmaskin och bör användas. Den brotsch lite borrar ut en liten konisk hål i den skadade skruvhuvudet, medan skruven bort lite gräver sig in på sidorna av hålet och drar åt skruven ut.

En strippad skruv kan ibland att banka i projektet med tvång, även om det finns en stor risk för permanenta skador och ett försvagat skede. Hela skruven kunde borras ut helt med en skärande borrspets på ett elverktyg, men andra alternativ bör prövas först. Ibland en svetsare kan bifoga en ny skruv huvud till en strippad skruv, så att den dras ut med en vanlig skruvmejsel senare. Det kan också vara möjligt att hantera en strippad skruv från motsatt sida om det har blivit utsatt för.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.