Är Ljus dåligt för miljön?

mest bokstavliga mening, ja, ljus är dåligt för miljön eftersom de släpper ett sortiment av föroreningar, när de bränns, precis som allt annat, som förbränning genererar ett sortiment av kemiska föreningar. Men, öppna spisar och bilar är mycket mer av en oro, tillsammans med orena kraftverk, smutsiga tillverkningsprocesser och en mängd andra miljöproblem. Även om det är en utmärkt idé att vara miljömedvetna och att göra sunda miljöval, bör ljus förmodligen inte stå överst på listan för reformer.

Med detta sagt, några stearinljus är värre än andra, och även om du inte behöver för att stoppa brinnande ljus, kanske du vill tänka mer miljövänligt typer av ljus som bivax och soja eller vegetabiliska ljus, snarare än traditionella paraffin ljus. Med en ökad medvetenhet om miljöfrågor, har flera ljus tillverkare börjat fokusera på att ge "gröna" alternativ som är bra för jorden, vilket gör miljövänliga val mycket enkelt för konsumenterna.

brinnande ljus kan vara dåligt för miljön i ett antal olika sätt. Komponenterna i ljuset är den främsta källan till miljöproblemen. Paraffin ljus, till exempel, producerar ett antal biprodukter när de förbränns, inklusive växthusgaser som koldioxid. Paraffin är också en petroleumprodukt, vilket gör det en nonrenewable resurs och lägga till föroreningar på grund av oljeutsläpp och andra frågor i samband med oljeutvinningsprocessen. Ljus producerar också sot, en speciella material som kan vara en lunga irriterande, och doftande eller behandlas ljus kan avge skadliga kemiska ämnen när de bränns.

veken är också ett problem. Några ljus är gjorda med vekar som har tillsatser som bly och zink som kan frigöra skadliga gaser när de bränns. Även bly vekar är förbjuden i vissa delar av världen, dessa förbud är svåra att upprätthålla, och det är relativt lätt att hitta ljus med blyad vekar, tyvärr. Du kanske också vill överväga förpackning, många ljus, till exempel, är förpackade i plast som kastas bort, snarare än papper eller biologiskt nedbrytbara omslag.

Ingen ljus kommer att vara befriade från att orsaka på åtminstone en liten mängd av miljöskador, men på global nivå, några ljus för att lysa upp en trist kväll kommer inte att göra en stor skillnad, särskilt om du väljer mer miljövänliga stearinljus material och förpackningar. En soja vax ljus brann i en återvunnen metall tenn, till exempel, är ett bättre val än paraffin ljus inslagna i plastförpackningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.