Vilka olika typer av gödselmedel?

Fertilizer tillför näringsämnen och struktur för marken som behöver stöd träd, grönsaker, örter, buskar och blommor. De olika typer av gödselmedel beror på om din jord är sur, alkalisk, sand, lera, stenig, svag, eller rik. Gödselmedel kan delas in i organiska och kemiska typer, de som bidrar frukt kontra löv, och de som foder särskilda växter eller förbättra den övergripande kvaliteten på marken.

Två olika typer av gödselmedel är oorganiska och organiska. Exempel på oorganiska gödselmedel kemiska tillsatser som är avsedda för växter att direkt ta till sig, såsom kväve, fosfor och kalium. Dessa tre grundläggande elementär näringsämnen bör naturligtvis ske i sund jord, men några växter kräver mer av dem. Organiska gödselmedel, som Bat Guano, kompost, torv, aska och gödsel, är allmänna mark ändringar. De får inte brännas eller skada växter och har långsiktiga positiva effekter på marken utan att skada grundvatten, men har lägre halter av näringsämnen.

De flesta oorganiska, koncentrerade gödselmedel är beräknat baserat på den del av kväve , fosfor och kalium, med en rubrik som kallas NPK. Den mängd kväve som främjar tillväxt av skott och blad genom att främja protein och klorofyll. Mer blommor, större frukter, och friskare rötter och knölar kommer att leda till fosfor. Det hjälper också växter motstå vissa sjukdomar. Slutligen, kalium från tillverkning av pottaska, stjälkar tjocknar och blad genom att främja protein utveckling. Detta innebär att grönsaker kommer att föredra en annan NPK-förhållande än vad som skulle rosor eller en apelsin träd.

Olika växter kräver olika pH-nivåer. Om du behöver för att knuffa din markens pH-värde mot den sura sidan, kan du använda oorganiska gödselmedel såsom aluminium sulfat eller ammoniumsulfat. Lime förändringar markkemi att göra det mer basiskt. Ibland blodmjöl eller annat organiskt material kan också påverka syra nivåer i marken.

organiska gödselmedel har större mångfald, så det kan vara svårare att avgöra vilka som är bäst. I allmänhet, men kan dessa typer av gödselmedel som inte bränna växterna, hamna i grundvattnet, påverka omgivande tillväxt, och inte behöver tillämpas strikt vattning tidtabeller som gör NPK ändringar. En tillsats, som nyklippt gräs, kan ha flera fördelar. Vegetation material som heter marktäckning, såsom hö, torv mossa, löv, gräs, bark, flis, skrov utsäde, agnar och skal av majs alla hjälpa till att lufta jorden, isolera marken mot temperatur förändringar, och lägga till nödvändiga näringsämnen.

allmänt kända gödselmedel som ko gödsel och kompost, är perfekta val för en trädgård som har många olika växter i samma säng. Mindre kända alternativ, exempelvis Bat Guano, alger, hönsgödsel och benmjöl, lätt blanda i befintlig jord för att förbättra den under en period av år. De är alla rika på vitaminer och mineraler även om de är något dyrare. Så småningom släppa sin näring gör växter rötter välja och vraka vilka som gynnar dem bäst över hela växtperioden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.