Vilka är fördelarna med dagsljus?

Medan många människor är väl medvetna om farorna med för mycket exponering för solljus, är inte alla medvetna om de positiva aspekterna av korta perioder av exponering för naturligt ljus. I själva verket kan njuta av dagsljuset från tid till annan göra en stor skillnad i hur människor känner, tänker och gör. Här är några exempel på förmåner i samband med dagsljus.

Fullskaledominans belysning i form av solljus ger mycket näring för människor. Många är medvetna om hur naturligt ljus hjälper till att producera vitamin C. Dock är inte alla medvetna om hur solen kan göra stor skillnad i vitamin D-nivåerna i kroppen. D-vitamin är en viktig vitamin som hjälper till att lindra depression, stöd i absorptionen av andra vitaminer och mineraler, och tros hjälpa till att minimera risken att flera typer av cancer. Eftersom D-vitamin ger nu att solljus berör huden, korta perioder av exponering för naturligt ljus gör att du lätt få tillräckligt med D-vitamin varje dag för att hjälpa din kropp att bekämpa bort ett antal sjukdomar.

Ljusbehandling kan också vara till hjälp med olika typer av ångestsyndrom. Till exempel, nervositet och melankoli i samband med årstidsbunden depression, SAD kan hänföras till en bristande exponering för naturligt ljus. Människor som tenderar att stanna inomhus och i solen till varje pris är mycket mer benägna att utveckla detta tillstånd, eventuellt utvecklas till en fullt utvecklad panikångest eller depression. Femton eller tjugo minuter spenderas i dagsljus varje dag kan göra en enorm skillnad.

Även många företag upplever att genom att skapa arbetsmiljöer där anställda har möjlighet att njuta av naturligt ljus kommer att öka den nedersta raden. Arbetstagare som kan arbeta nära fönster eller i utrymmen som är utrustade med ett takfönster tenderar att vara mindre benägna att negativa känslor, kan fokusera på uppgifter med större lätthet, och i allmänhet är mer produktiva och nöjda med sitt arbete.

Exponering för naturligt ljus kan också vara mycket praktiskt för vissa människor. Att tillåta dagsljus in i hemmet hjälper till att minimera beroendet av el för att skapa konstgjort ljus i rummet, vilket minskar de månatliga elräkningen. Personer med mindre än perfekt syn upplever ofta att det är lättare att observera små detaljer när man använder naturligt ljus istället för konstgjort ljus. Det finns några anekdotiska rapporter om människor återhämtar sig snabbare från förkylningar och även kirurgiska ingrepp om de utsätts för en viss mängd solljus varje dag.

Det är viktigt att undvika alltför långvarig exponering för solens strålar, är det lika viktigt att ha en begränsad mängd naturligt ljus varje dag. Om du gör låter så att du kan dra nytta samtidigt som man undviker många av de potentiella skador på huden orsakade av skadliga UV-strålar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.