Vad är det bästa sättet att rengöra en ugn?

Rengöring en ugn som används för att vara ett rörigt jobb. Idag är processen mycket lättare än under tidigare år. Men vissa städmetoder fungerar bättre med olika typer av ugnar. Här är de bästa sätten att rengöra en ugn, beroende på om apparaten är självrengörande.

självrengörande ugn har funnits i några decennier. Sedan 1980-talet, ugnar av denna typ har blivit mycket populärt. I stort sett har ugnen förmågan att använda höga temperaturer för att effektivt bränna bort spill och liknande ämnen som någon gång läcker ut under gräddningen eller gassande mat. De flesta modeller har en säkerhetsfunktion som låser ugnsluckan när den självrengörande cykel inleds, och håller dörren låst till dess inre temperaturen sjunker under en viss nivå.

Men om du rengör en ugn med denna typ av funktion kräver lite mer än bara starta en cykel. När rengöringen är klar, kommer det troligtvis att vara ett fint pulver eller rester på botten av ugnen. Detta kan utplånas med en ren fuktig trasa. Om det inte finnas några prickar kvar, en enkel lösning av bakpulver och vatten kan användas som en lätt slipande för att avsluta rengöring jobbet. Samma lösning kan även användas för att skölja ner det inre av ugnsluckan utan att skada ugnen på något sätt.

Idag finns det ett fåtal modeller av självrengörande ugn som kräver en specialiserad rengöring som skall tillämpas innan du startar rengöring. Dock kräver de flesta av självrengörande ugnar i dag inte ett rengöringsmedel. För att vara säker, kolla i instruktionsboken innan du rengör ugnen.

Processen för att rengöra en ugn som inte är utrustat med ett självrensande funktion är lite mer arbetsintensiv. För att förhindra tung ackumulering med tiden, är det en bra idé att utplåna ugnen strax efter varje användning. Denna process kan åstadkommas med en ren trasa som fuktats med varmt vatten. Att ta sig tid att rengöra en ugn strax efter användning innebär mindre tid för spill att sätta sig och stelna på botten av ugnen.

Förutom att ta tid att rengöra en ugn efter varje användning, kommer det bli nödvändigt att ta bort byggs upp av rök eller fett som tenderar att sätta sig på sidorna och toppen av ugnen. Istället för att använda starka kemikalier, tillämpa bakpulver med en liten mängd vatten är man oftast göra jobbet fint. Använd en plast skrubb borste eller svamp att tillämpa bakpulver pasta. Den bakpulver är slipmedel nog att rensa rester från sidorna och toppen av kammaren, men mild nog att inte repa beläggningen på ugnen interiör. Se till att använda en fuktad ren trasa för att torka ut återstoden av bakpulver också.

Även om processen för att rengöra en ugn kan variera något, är det möjligt att fastställa den bästa metoden bygger på vilken typ av ugn du har. När du är osäker, är det en god idé att konsultera instruktionsboken och läs eventuella rekommendationer från tillverkaren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.