Hur får jag bort fläckar från kläder?

Vi alla, oavsett hur snygg, har varit i en situation där vi har haft att ta bort fläckar från våra kläder. I de flesta fall är fläckborttagning ganska enkelt, men ibland kläder kräver professionell vård. Nedan följer några fläckborttagning tips.

Många fläckar blir permanent bara för att man inte har agerat snabbt nog. Hellre än att låta den fläck att bli inbäddad i fibrerna i våra kläder, är det bäst att handla omedelbart. Om plagget lätt kan tas bort utan att orsaka förlägenhet, dränk den i kallt vatten för att lossa plats. Om plagget inte kan tas bort, blöt en trasa med kallt vatten och torka tills du har tagit bort så mycket av fläcken som möjligt.

Det är viktigt att utplåna försiktigt på fläcken. Genom att gnugga det du bara producerar mer skador på tyget. Detta kommer också att leda till att fläck att sprida sig.

Om plagget fortfarande färgas efter läskpapper den med kallt vatten, prova att använda en mild diskmaskiner vätska. Blot lite på fläcken med en trasa tills det är lyfts. Tvål kan torkas upp med en fuktig svamp. Om du är i ett område där du faktiskt kan blanda ihop en lösning av en del maträtt rengöringsmedlet till två delar vatten, kommer detta att göra det lättare blotting.

Club soda och även andra "klar" sodavatten kommer också att hjälpa att ta bort fläcken. Häll det på en trasa och torka tills fläcken lyfts.

Om du råkar ha lite ättika hands, kan du också använda detta för att skamfläck på fläcken.

Kallt vatten eller någon av ovanstående åtgärder kommer att bidra till att ta bort fläcken, eller åtminstone hjälpa den att blekna bort. Efter det kan du tvätta klädesplagg som vanligt. Om du försöker en av ovanstående metoder och fläcken syns fortfarande, kanske du vill att förbehandla med ett tvättmedel eller FLÄCKBORTTAGNINGSMEDEL ett par timmar innan du använder tvättmaskinen.

Om du kom till den fläcken tillräckligt tidigt bör det inte komma ut ur tvättmaskinen gott som ny. Om inte, kan du försöka förbehandling igen och kasta det i din nästa grupp tvätt. Det är viktigt att notera att färgade kläder får aldrig placeras i torktumlaren eller utsatts för annan form av värme, såsom ett järn. Värmen gör att fläcken att ställa in i permanent. Om det efter ett par tvättar fläcken kvarstår, bör du ta förmodligen kläderna till en kemtvätt för professionell rådgivning.

Fläckborttagning är inte svårt. Kom bara ihåg de tre viktigaste reglerna av färg kämpar: agerar omedelbart skamfläck-inte gnida, och aldrig tillämpa värme tills fläcken tas bort. Snart kommer din lilla missöde bara ett avlägset minne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.