Vad är ursprunget till julgran?

tradition granen har funnits i över tusen år. Medan en julgran är en populär syn i dagens kristna hem, motsatte sig kyrkan mycket det långt in på medeltiden. Faktum är att julgranar inte bli populär fram till mitten av 19. Århundradet.

Antikens germanska stammar var de första att använda julgranar och andra vintergröna växter för att fira vintersolståndet eller jul, som inträffar varje år mellan December 20 och 23. Andra Pagan kulturer, till exempel druider och kelter, som används även träd och mistel som symboler för evigt liv och för att hedra den kommande våren.

Den första antydan om den moderna användningen av julgranen som hände i den 8: e talet. St Boniface, på uppdrag av påven Gregorius II, försökte att konvertera germanska stammarna till kristendomen och står inför flera svårigheter, bland annat den utbredda användningen av hedniska symboler. En av dessa symboler var gran. Eftersom det ser ut som en triangel, kom St Boniface upp med idén att använda den som en symbol för treenigheten.

I 1510 blev staden i Riga, i Lettland, den officiella hem dekorerade första julgran. Bred acceptans i julgranen, men kom inte förrän den 18: e talet, då prins Albert, den tyskfödde make till drottning Victoria, införde traditionen till Windsor Castle. Efter att idén att använda dekorerade träd inne hem snabbt fångad på runt om i Europa.

Julgranen har inte gjort sin väg till Amerika fram till slutet av 1800-talet, delvis på grund av kyrkans bestraffning i praktiken. Med intåget av el började julgranar dyker upp i offentliga torg, parker och townships. Även en tidig julgran skulle ha dekorerat med strängar av popcorn, koner tall och bilder hemgjord, det kommande av el startade en ny trend. Julljus blev en omedelbar sensation när de först dök upp i marknaden för 1882, trots deras höga kostnader gjorde dem oöverkomliga för de flesta av befolkningen.

Medan granen har gått igenom flera förändringar, inklusive införandet av artificiella tallar, "flockning" och uppfödning av nya arter som kastar mindre eller långsammare, traditionen att sätta upp en julgran har förblivit den mest kända symbol som julen närmar sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.