Hur väljer jag det bästa dimmer?

När du väljer en dimmer, bör du kontrollera först den är kompatibel med din belysning uppbyggnad och val av glödlampor. Du bör sedan avgöra vilken stil som är bäst för dig och om du vill betala extra för att undvika ovälkomna biverkningar såsom surrande och radiostörningar. Slutligen måste du se till att dimmer har en tillräcklig wattal betyg till lampor du kommer att använda den med.

En dimmer fungerar genom att ändra det sätt på lamporna drivs av en växelström, eller AC. Detta innebär att spänningen ständigt stiger och sjunker på ett konsekvent mönster. En dimmer kommer avbröt glödlampan krets varje gång mönstret ändrar riktning. Ju högre omkopplaren är inställd, desto snabbare det visar banan igen. Detta ändrar mängden energi som levereras till lampan, och därmed ljusstyrkan.

De flesta ljusregleringsarmatur inte är förenliga med energisnåla lampor. Det beror på att dessa lampor fungerar på ett annat sätt för vanliga glödlampor. En energibesparande lampa innehåller glasrör överdragna av fosfor. När elektricitet passerar genom dessa lökar, ger gas ut ultravioletta strålar som lyser upp fosfor. När den används med en dimmer, dessa lampor bara flimmer på och av. Medan det finns insatser för att lösa detta problem, för nu närmast lösning är att använda växlar som låter dig välja mellan två eller tre fasta nivåer av ljusstyrka.

Det finns tre huvudsakliga typer av dimmer. Den vanligaste är typ med en roterande switch som, snarare än att bara ha på och av inställningar, låter användaren att vrida ratten till gradvis ändra ljusstyrkan på lampan. En annan typ är en touch dimmer där användaren bara rör en tallrik. Detta kan fungera som en switch för att växla mellan flera förinställda ljusnivåer. Alternativt kan användaren trycka ner medan lampan gradvis ökar eller minskar i ljusstyrka och sedan får gå när de når sitt önskade inställningen. En tredje stil innebär en fjärrkontroll, ibland kontrollera två eller flera olika typer av lampor.

Den billigaste dimmer är inte alltid det bästa alternativet. Detta beror på att snabba förändringar i spänningen som levereras till lampa kan orsaka kraftiga vibrationer i glödtråden, vilket gör ett potentiellt irriterande surrande ljud. Eftersom glödtråden är magnetisk, kan denna effekt också orsaka några störningar till närliggande tv-apparater och radioapparater. Bättre kvalitet ljusregleringsarmatur kommer att omfatta anordningar som kallas induktor drosslar eller kondensatorer störningar. Dessa kan jämna ut effekterna av den förändrade spänningen och därmed ta bort den surrande ljud.

Varje dimmer kommer med ett wattal betyg. Detta visar den högsta watt av lampor du kan styra med den. Detta är inte bara råd utan snarare en viktig gräns att följa när brott mot den kan riskera allvarliga skador. Var särskilt uppmärksam på uppställningar där du kommer att kontrollera flera lökar från en switch. Du måste lägga upp wattal varje glödlampa som berörs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.