Vilka är de olika typerna av tomatplantor?

Tack vare en stor tomat odling under det senaste århundradet, det finns nu över sex hundra olika typer av tomatplantor. Eftersom skapandet av hybrid tomat sorter har flera grupperingar inom tomat familjen uppstod. Med tiden är mer blandade kombinationer läggas till i många av dessa grupper.

Den största klass eller grupp som kallas obestämt tomatplantor. I denna grupp ingår de flesta av de sorter som är perfekta för hemmet köksträdgården. Tomater i denna klass producera under hela sommaren och fortsätter att producera fram till uppkomsten av morgonen frost och kyla döda vinstockarna. De flesta av dessa tomat vinstockar kräver användning av pålar och burar tomat till stöd för vinodlingar medan tomaterna mogna.

Däremot bestämt tomatplantor brukar mogna i början av säsongen och sedan upphöra med produktionen. I fråga om storlek och avkastning, växter i denna kategori är mycket lika dem som finns i obestämd grupp. Den största skillnaden är den kortare av produktionen.

Dwarf tomatplantor är också mycket populära. Dessa inkluderar vinstockar som ger små men mycket smakrika tomater som ofta används i sallader och liknande tillämpningar. Eftersom vinrankorna är relativt små i de flesta fall kan de odlas i krukor eller amplar lika lätt som i en utanför trädgården. Det finns dock dvärg tomater producerade på vinstockar som kan växa till en höjd av den genomsnittliga manliga och lite utanför. Livscykel de växter är kort jämfört med de större sorterna, men avkastningen under denna korta period av produktionen är vanligtvis riklig. Några exempel körsbärstomater och tomater druva.

En av de mest kända sorter av tomatplantor är biff tomatplantor. Tomater av denna typ tenderar att vara härdiga, även med hjälp av insatser och burar är oftast det bästa sättet att hålla stora och tunga frukter från att bryta mot vinstockar. Biffstek tomatskivor vanligtvis är stora nog att täcka ett medelstort stycke limpa bröd.

Även mogna biffstek tomater är en favorit i smörgåsar och som en av toppning för hamburgare, kan de också ätas samtidigt fortfarande gröna. Den gröna tomater är skivad, överdragen med en blandning av mjöl, salt och peppar, sedan friterad att producera en maträtt njöt mycket i den amerikanska södern känd som stekta gröna tomater.

På grund av det stora antalet tomat sorter i dag, många av dem ges till fler än en klass eller grupp. Vissa är idealiska för användning i kalla rätter, medan andra är bättre lämpade för att göra tomatpuré, eller skapandet av såser eller salsor. Andra tomatplantor gör bra i växthus, och för vissa sorter producerar inte bra om de planteras i rika bördiga jord och få en hel del naturligt solljus. Denna stora variation i typer av tomatplantor har bidragit till att människor kan njuta av färska tomater som helst på året, samt ha tillgång till alla typer av bearbetade produkter av tomater till relativt låga priser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.