Hur kan jag få ut av ett hyreskontrakt tidigt?

Komma ur ett hyresavtal kan vara knepigt, men om du tycker att du har något annat val, börja med att läsa din hyra mycket noggrant. Helst bör du ha läst igenom avtalet före undertecknandet i första hand, så du bör vara minst ungefär förtrogen med den del av hyran som detaljer uppsägning och utflyttning. I värsta fall kan du bli ansvarig för din hyra fram till slutet av leasing oavsett om du bor i ditt hus, men kanske du kan få ut av ett hyresavtal utan att betala genom näsan, särskilt om du gör det noggrant. Om du försöker få ut av ett leasingavtal, bör du kontakta definitivt en lokal hyresrätt organisation eller en advokat för att hjälpa dig, eftersom dessa yrkesmän känner till alla de olika sätt att lagligt komma ur ett hyresavtal.

Börja med att ta reda på varför du vill lämna. Om du lämnar på grund av dåliga förhållanden i din lägenhet, dokumentera dessa villkor noggrant och klagar, om du inte redan har. Du kanske kan bryta din hyra eftersom hyresvärden har redan brutit det genom att inte ge säker och sanitära förhållanden. Om du lämnar på grund av rumskompis frågor, kan du få en rumskompis övergång som tar bort dig från hyresavtalet samtidigt som din rumskamrater ansvarig. Om du flyttar till skolan, ett jobb eller något annat, kan det vara svårare att komma ur ett hyreskontrakt, men om ditt jobb erbjudanden ombyggnad, be om hjälp med att komma ur din nuvarande hyresavtalet.

Hyresavtalen variera. Om du har en månad till månad hyra, normalt måste du meddela en månad i förväg och sedan kan du flytta ut. Om du har ett år eller halvårsvis hyresavtalet, kan du fortfarande ha möjlighet att anmäla och lämna innan leasingperioden är upp, information om detta finns i ditt hyresavtal. Årliga leasing kan begära att två månader i förväg om du planerar att lämna, vilket ger din hyresvärd gott om tid att hitta nya hyresgäster. Vissa årliga leasing är också tillräckligt flexibel för att subletters, då du inte behöver för att komma ur ett hyresavtal måste du bara hitta en pålitlig hyresgäst att hyra ut den.

Om du har en vänlig, flexibel hyresvärd, kan du närma sig honom eller henne om problemet. Hyresvärdar inte vill se sin brutna kontrakt, men de skulle hellre ha gott varning än att förlora en månads hyra för att du försvann i natten. Om du har en bra anledning och du erbjuder att hjälpa till att hitta en ny hyresgäst, en hyresvärd kan låta dig få ut av ett hyresavtal tidig med minimala straff. Om du vet att din hyresvärd inte är mycket vänlig och hjälpsam, hyra en advokat att se över ert leasing; bekostnad kunna hamna du sparar pengar på lång sikt om advokaten finner ett kryphål.

Försök att undvika känslan fastna i ditt hyreskontrakt, och låt inte panik diktera dina handlingar. Det finns olika skäl till behovet av att gå tidigt, och medan du är juridiskt ansvarig för dina leasing, alla hyresvärdar är medvetna om att oförutsedda omständigheter inte kommer fram. Genom att be om hjälp från en hyresrätt förespråkar och närmar sig problemet från alla tänkbara vinklar, bör du kunna ta sig ur ett hyresavtal med minimal smärta, ekonomisk eller annan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.