Är det sant att folk kan använda urin för blekning?

Historiskt sett har urin haft ett antal användningsområden och tvättstuga är bara en av dem. Människor har använt urin för blekning och allmän tvätt och urin har också använts i fulling, den process som används för att behandla ull före försäljningen. Förutom att användas som ett rengöringsmedel för kläder, var urin också historiskt som används i tandkrämer, vilket kan verka lite obehagligt att den moderna världen.

Tricket att använda urin för blekning låter den stå, främja utvecklingen av ammoniak genom att låta urinen att reagera på luften. Den resulterande ammoniak är rengöringsmedel, snarare än urin själv. När ammoniak har utvecklats, kan plagg doppas i urinen för blekning, eller små mängder vätska kan användas för att behandla fläckar och fläckar. Till full ull, hällde människor som traditionellt unken urin över ull i ett stort kar, och folk gick på ull, agitera den och låta urin att tränga att rengöra den.

När tvättstugor används urin för blekning, det var en ganska stinkande process. Urinen måste tillåtas att sitta i tunna veckor att utveckla nödvändiga ammoniak nivåer, och det kan lämna en obehaglig lukt bakom efter att ha använts som ett renare. I det gamla Rom var urin faktiskt beskattas för att folk ansåg att det var så värdefulla, och det har samlats in från olika offentliga platser för försäljning till tvättstugor. Jo genom Tudor eran i England var urin används för blekning, de stela vita brushanar i samband med Tudors hade inte varit möjligt utan en bit av urin.

Du får inte möta en situation där människor använder urin för blekning i den moderna världen, men arvet från denna rengöring tradition lever kvar i form av många produkter. Många städare idag fortsätter att använda ammoniak-baserade produkter, trots att de normalt inte kommer från urin. Du kan även ha en del ammoniak under din diskho, i vilket fall du kan känna till rengöring kraften i denna kemikalie.

Historiska romaner som i tider när folk använt urin för blekning innehåller ofta en nick till denna tradition , eftersom folk tycker det är intressant och kanske lite sjukligt fascinerande. Urin var som ibland kallas "kammare lut," en artig omskrivning lägesbestämma rengöring makt urin och dess källa, de ödmjuka chamberpot. Förutom urinen, människor används även saker som aska som ett fläckborttagningsmedel, utnyttja den naturliga lut i askan.

ammonium i urinen verkligen kommer att reagera med riktiga blekmedel, för övrigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.