Vad är skillnaden mellan en bra och en Cistern?

Wells och cisterner såväl ge vatten, men de gör det på olika sätt. En cistern är en behållare som används för att lagra vatten, cisterner finns i olika storlekar över hela världen, både ovan och under jord. En väl å andra sidan tappar in en leverans av grundvatten, t. ex. en fjäder eller underjordisk ström. Wells byggs genom att gräva i jorden och in förstärkningar, så att sidor väl inte kollapsar.

Både cisterner och brunnar har använts i århundraden. Många historiskt utnyttjade områden av naturliga källor att bygga bosättningar, och eftersom fjädrarna började misslyckas, grävde de ut omkring dem att utnyttja den anda av grundvatten som lämnat vår, skapa tidigt brunnar. För att komma åt vatten i brunnen, sänkte människor hinkar som kan fyllas med vatten och drog upp. I slutändan var elektriska pumpar fram för att hämta vatten från brunnar. Senare människor sjunkit brunnar i områden som de trodde skulle ge en god tillgång på grundvatten, med eller utan ytan fjädrar.

Klassiskt, var brunnar handgrävda och fodrade med sten för att förhindra att grotta-ins. De var täckta med små strukturer för att hindra människor och djur från att falla i, förutom att vara olyckligt för offret, ett dött djur i en väl skulle också förstöra vattnet. Moderna brunnar har grävts med hjälp av övningar och de är oftast klädda med betong ringar som förtillverkade att matcha diameter borrar för att göra brunnar. Efter en väl grävs och fodrad är det utjämnat och toppad med en pump för att komma åt vatten inne.

En cistern, å andra sidan, är utformat för att lagra vatten, inte peka en befintlig vattenkälla. Cisterner har klassiskt fyllts med regnvatten, men man kan också fylla dem genom att pumpa brunnar i dem eller lastbilstransporter i vatten. Cisterner har historiskt använts i torra områden för att lagra vatten i händelse av att brunnarna inte eller regn blir väldigt oregelbunden, och en del människor använder dem som en backup vattenförsörjning som kan användas i händelse av ett längre strömavbrott som begränsar tillgången till innehållet i en brunn.

Historiskt sett har cisterner byggs ovan jord, och de använde ett allvar utfodringssystem för vattenförsörjning. I vissa kulturer är cisterner sjunkit ner i jorden, men även om de underjordiska de inte fungera som brunnar, någon fortfarande har att fylla cisternen med vatten. Underground cisterner tenderar att förlora mindre vatten genom avdunstning, eftersom de är täckta och isolerade med jord, men de kräver användning av en elektrisk pump eller sänks hink för att komma åt vatten inne.

Människor i städer dra fördel av ett centraliserat VVS-system som är anslutet till en reservoar eller flod som används som en källa för vatten. Normalt är stadens VVS ansluten till ett reningsverk som renar vattnet innan det når enskilda hem, vilket gör det säkert att dricka. Många av dessa system är beroende av gravitation och tryck på att flytta vatten, som ger medborgarna tillgång till vatten med eller utan el.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.