Vad bör jag tänka innan du anlitar en sotare?

När hem uppvärmningskostnaderna började öka signficantly under 1970 och 1980, många husägare vände sig trä som ett billigare energikälla. Tillsammans med detta förnyade intresse för ved kom en boom i braskamin marknaden. Även villaägare njöt ett minskat beroende av dyr naturgas och el, kaminer kom tillbaka många av de problem villaägare står inför ett hundra år sedan. Med tiden ansamling av sot, kreosot och andra biprodukter skapas en brand som endast kunde undanröjas genom en professionell sotare. Detta skapade en ny småindustri av oberoende företag sotare och kamin säkerhetsinspektörer.

innan du anlitar en sotare för att rensa ut din spis rök eller skorstenen, bör du fråga dig själv några frågor. För det första kan du utföra samma uppgifter själv utan att gå via bekostnad hyra en professionell? En sotare förmodligen inte kommer frivilligt att rensa ut din samling av aska eller rengör synliga delar av din kamin eller öppen spis. Dessa uppgifter kan vara mycket rörigt och tidskrävande, men en flitig husägare kan nog göra precis lika bra som en professionell med rätt utrustning för rengöring. Om dina behov är till stor del kosmetiska, om du behöver inte ringa i en sotare.

Om du har eldat med ved i flera månader, speciellt fet brännved som tall, behöver du en professionell sotare att ta bort uppbyggnad av en naturlig substans som kallas kreosot. Kreosot frigörs medan veden brinner och naturligtvis håller fast vid de inre väggarna i rökkanalen eller skorstenen. Till skillnad från sot kan kreosot inte tas bort med en stålborste ensam. Om den ackumulerade kreosot och sot blir tillräckligt varmt, är resultatet ofta en skorstensbrand. Om du bränner regelbundet fet ved och misstänker en ansamling av kreosot, definitivt kalla en professionell sotare. Han eller hon får använda kemikalier vid sidan av borstar för att bryta upp härdade kreosot.

innan du anlitar en sotare, kanske du vill be om företagets referenser eller sopa grad av utbildning. Sotare företag hör ofta till nationella branschorganisationer med strikta riktlinjer om utbildning och tjänster. Oberoende skorstensfejare kan också få intyg från godkänd utbildning brandsäkerhet centrum. Tyvärr har den ökade efterfrågan på tjänster sotare leda till ett antal fly-by-mörkerflygning. En utbildad sotare bör göra mer än köra en stålborste genom skorstenen flera gånger och låt. Word-of-mouth-reklam från grannar med braskaminer bör ge solida leder.

En annan faktor är tillgänglighet. En sotare har sin egen upptagen säsong, ungefär som en skatt beredare. De flesta kunder försöka hyra en sotare under hösten eller vintern för att förbereda sig för kallt väder. Det kan vara lättare att planera in en tid för slutet av våren eller sommaren för något annat än en nödsituation. Vissa hem med en tung beroende av vedeldade kaminer kan behöva tre eller fyra rengöringar under de kallaste månaderna. Fråga om tillgänglighet när du bokar en sotare-du kan få vänta flera månader på en öppning.

Om det finns en oro för budgeten, försök att hitta en sotare som bara utför rengöring och inspektioner, inte reparationer. Sveper som arbetar för större underhåll företag kan plötsligt upptäcka flera andra problem under en rengöring session, lämnar ägaren sårbara för extra service planer. En bra sotare borde ha state-of-the-art inspektion utrustning och rengöring av verktyg, men bör inte använda rengöringsmedel sessionen som en inledande punkt för uppgraderingar och allmänna reparationer. Det är inte otillbörligt för en sotare att påpeka potentiella faror under en inspektion, men husägare bör kunna anställa andra entreprenörer för dessa reparationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.