Vad är skillnaden mellan de årliga och fleråriga växter?

Skillnaden mellan ettåriga och fleråriga växter är enkel: ettåriga växter slutföra sin livscykel inom ett år, medan perenna växter lever i över två år. En tredje klassificering, tvååriga växter, hänvisas till anläggningar med en tvåårig livscykel. Ettåriga växter kan ha en livscykel en löptid under ett år, vissa har livscykler på bara ett par veckor. Perenner kan bo för bara några år eller för långt över 20 beroende på växtart.

ettåriga växter som är naturligt slutföra sin livscykel in under ett år kallas sant annueller , men några biennaler och perenner kan odlas som ettåriga växter i vissa sammanhang. Till exempel kan vissa ettåriga växter är perenna i deras naturliga miljö, men är inte härdiga nog att överleva vintern i den miljö där de odlas. Vissa rotfrukter, såsom morötter biennaler som behandlas som ettåriga växter, som skördas under det första året för den stora roten som växer för att ge näring till fabriken i det andra året.

Ettåriga växter kan delas in i två huvudgrupper: ettåriga sommar och annueller vinter. Sommar ettåriga gå från grobarhet till döden inom ett och samma säsong, vare sig det sommar, vår eller höst. Många sommaren ogräs av denna sort.

Winter annueller är längre levde. De gror på hösten eller vintern, blommar senare på säsongen eller till och med så sent som tidigt på våren. Vinter ettåriga fyller en viktig nisch i många ekologiska system, eftersom de ger marktäckande när perenner är vilande.

Begreppet perenna uppfattas ofta att hänvisa till fleråriga örter, som alla vedartade växter är fleråriga per definition. Perenna växter är mycket olika. Vissa, som kallas monocarpic växter, blomma och frukt endast en gång, medan de flesta, som kallas polycarpic , gör det varje år. Perenner, som man kan tro, är härdigare än ettåriga växter och har utvecklats strukturer som gör det möjligt för dem att överleva under många år, såsom glödlampor och jordstammar. Perenna växter får löv , växlande perioder av tillväxt och dvala som svar på klimatförändringarna, eller vintergröna , växer året om.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.