Vad är skillnaden mellan modern och samtida möbler?

Moderna och moderna möbler, även om de ofta mycket lika, inte nödvändigtvis samma sak. Ordet modern, i detta sammanhang hänvisas till en skola för design-modernismen-i motsats till den tidsram inom vilken möbel är konstruerat eller byggt. Samtida, å andra sidan hänvisar till en annan uppsättning estetik, men som moderna möbler det även inbegriper rena linjer och en brist på röran. Modern och samtida möbler är båda mycket populära stilar just nu, och en stor del av vad som kan ses i high-end butiker passar in i ett av dessa liknande skolor.

Moderna möbler kan också helt enkelt kunna en uppsättning möbler som alla passar i samma tidsperiod, oavsett vad denna tidsram kan vara. Till exempel, en matsal som där alla bitar var från 1970-talet kan beskrivas som 1970-talet samtida, att ange att bitarna alla var avsedda att gå tillsammans när de gjordes. Termen kan också helt enkelt betyda möbler gjort i stil med dagen, när termen används. Dessa olika användningar av ett enda ord kan vara lite förvirrande, men vanligtvis bara titta på den stil av möblerna, blir det tydligt vilken mening av ordet används.

Möbler designade i modern stil aktier i allmänhet ett par gemensamma egenskaper. Till exempel infogas det ofta mycket moderna material i sin design, med massor av krom, metall och glas. Vassa kanter och vinklar vimlar i stil, med rader som är lite asymmetriskt för att dra mer uppmärksamhet till den totala sammansättningen. Strukturen på moderna möbler brukar vara ganska jämn, med liten eller ingen dekorativa element eller snidning.

Det finns ett antal olika moderna stilar, beroende på var i världen det härrör från. Till exempel japanska samtida är en mycket populär stil just nu, med de räta linjer, låga ytor och enkel design estetik japanska möbler. Samtida och europeiska samtida är två andra populära stilar, alla med sina egna distinkta linjer och utseende.

Som nämnts, modern och samtida möbler delar många stilistiska likheter, bland annat användning av material och en betoning på rad. Moderna möbler innehåller ofta en hel del material som plast och även formade plywood, också. Den tidiga betoningen av modernismen på funktion, och med tiden blev det ses som en sammanslagning av modern konst begrepp med de möbeldesign.

Precis som moderna möbler, moderna möbler ritade en hel del av framväxande möbler marknader, särskilt i Afrika och Japan. Utseendet på japanska möbler var särskilt slående när det gäller påverkan på västra möbler när det först kom över i bulk i slutet av den 19: e talet. En av de mest kända exemplen på moderna möbler i själva verket, den Noguchi soffbord skapades av en japansk-amerikansk, Isamu Noguchi.

Kanske inte en enda skola påverkade både modern och samtida möbeldesign lika mycket som Bauhaus skolan, i Tyskland. Särskilt under 1920-talet arbetade många av de stora möbelformgivare där, revolutionera ansikte moderna möbler. Den Werkbund, samt även i Tyskland, producerat några fantastiska moderna möbler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.