Vilka är fördelarna med Niacin?

Niacin, även känd som nikotinsyra, är ett vattenlösligt näringsämne som tillhör B-vitamin familjen. Som sådant är det vanligtvis kallas vitamin B3. Det finns många hälsofördelar av niacin, inte minst som spelar en viktig roll i cellulär metabolism eftersom det är en byggsten i flera enzymer och coenzymer. Men det finns fler fördelar med niacin att uppskatta, såsom att bidra till tillverkning av adrenal hormoner, som producerar energi från protein och kolhydrater, och reparera DNA.

En av de primära verksamhet niacin är att hjälpa andra B-vitaminer i metaboliserande fetter och omvandla kolhydrater till glukos för att ge bränsle för energiproduktion. När det gäller intracellulär metabolism, niacin i mottagits av G-protein-kopplade receptorer där det omvandlas till nikotinamidadenindinukleotid och slutligen i nikotinamidadenindinukleotid fosfat. Dessa händelser är metabolismvägar som gör att celler tar emot signaler från varandra och delta i enzymatiska aktiviteten. Niacin krävs också för normal nervsystemet fungerar och för friskt hår, hud och naglar.

Andra hälsofördelar av niacin omfatta reglering av kolesterol och serum triglycerider. Faktum är att det finns tillräckliga bevis som tyder på att niacin kan vara mer effektiva på att öka HDL-kolesterol (det "goda" naturaförmåner) än många receptbelagda mediciner. Men tillskott utan överinseende av en läkare rekommenderas inte. För en sak, på lång sikt kan höga doser av niacin skada levern. För en annan, niacin ökar nivåerna av homocystein, som har samband med en ökad risk att utveckla hjärtsjukdom.

Några fördelar med niacin kommer från en annan form av detta näringsämne-niacinamide. Minst en preliminär undersökning tyder på att denna form av niacin kan förbättra symtom som artrit, samt att minska behovet av antiinflammatoriska läkemedel. Andra studier visar att Niacinamide kan bidra till att minska insulinresistensen i I. diabetes typ Ytterligare studier tyder på att niacin och dess derivat kan spela en roll för att förebygga Alzheimers sjukdom.

Även niacin deltar i ovan nämnda processer och mer, är det en av de viktiga näringsämnen. Detta innebär att kroppen inte kan syntetisera detta näringsämne i tillräcklig utsträckning att belönas med alla fördelar med niacin. I stället ska det inhämtas från livsmedel källor och /eller kosttillskott. Däremot kan levern tillverka små mängder av niacin från tryptofan, en aminosyra som finns i proteiner i mjölk, ägg, ost, sojabönor och kött. Annars, den bästa naturliga niacin omfattar nötkött, nöt lever och njurar, fågel, lax, ärtor, rödbetor, öljäst, jordnötter och solrosfrön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.