Vad är Taktil Hallucinationer?

När en person hallucinates han eller hon är väsentligen sensing något som egentligen inte är där. Folk kan höra röster eller ljud, lukt saker som inte är närvarande eller har en mängd olika upplevelser som är verkliga för personen, men inte verklig utanför personen. En typ av hallucination som ofta inte diskuteras på djupet är den taktila hallucinationer, detta inträffar när någon känner en känsla i kroppen som är i själva verket inte är närvarande. Liksom många former av hallucinationer, är taktila hallucinationer begränsas inte till dem som lider av psykisk sjukdom och kan ha många orsaker.

Taktil hallucinationer kan förekomma i ett antal olika sätt. En av de vanligaste av dessa är fantom lem. När människor förlorar en lem, kan de fortfarande upplever sin närvaro på kroppen. Det kan mycket känns som den delen är fortfarande där, och ibland detta villkor kan även vara oerhört smärtsamt. De känslor i "inte finns" delen är mycket verklig för personen upplever dem, och olika typer av behandlingar kan användas för att kontrollera denna smärta som är både där och inte där.

För de flesta människor erfarenhet av fantom lem är inte tyder på villkor som schizofreni, men sinnet har definitivt blivit lurad att vara medvetna om något som inte existerar. Ett antal behandlingar kan vara försökte bli av med smärta, också genom antidepressiva medel eller med hjälp av behandlingar som innebär en låda med speglar. Ibland "se" och arbeta med den saknade delen, genom spegel arbete har en lämplig effekt på att lindra obehaget.

En annan av i form av taktila hallucinationer är när människor känner att de har saker och ting rör sig över huden. Ofta människor identifierar detta som med insekter eller buggar under eller ovanpå huden. Detta är inte en ovanlig reaktion på vissa typer av droger, särskilt metamfetamin och kokain. Känslan lämnar ofta när ett läkemedel har lämnat kroppens system också, och förhoppningsvis avskräckt av någon från användning av olagliga droger i framtiden. Denna hallucination kan orsaka stora psykisk ohälsa som det inträffar provocera irrationellt beteende.

Ibland taktila hallucinationer är övergående och kan förekomma som en del av hypnopompic eller hypnogogic erfarenheter. Dessa är några hallucinationer som inträffar strax före vakna eller somna, respektive. En person kanske känner att någon eller något har rört eller utövat påtryckningar på honom. Växelvis, känslan av falla och slå i marken kan vara taktila och kan det verkligen känns som om en fysisk upplevelse inträffade. Dessa hallucinationer är ganska vanligt, och många människor kommer att uppleva åtminstone en i livet.

Ibland har människor en verklig anledning att känna vad som inledningsvis skulle kunna avfärdas som taktila hallucinationer. Vissa medicinska tillstånd utan samband med psykisk sjukdom kan göra kroppen att känna saker som inte verkar vara där. Vissa hudåkommor, skulle till exempel kunna skapa smärta, sveda eller tryck på vissa delar av kroppen. Det är faktiskt inte hallucinationer eftersom det finns ett skäl till att sådana känslor är närvarande, även om det skälet är under hudytan eller inte automatiskt uppenbar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.