Vad orsakar graviditetsillamående?

Illamående på morgonen det är den term som tillämpas på illamående och kräkningar under graviditet. Fast det kallas graviditetsillamående och många kvinnor tycker att det illamående och kräkningar är värre på morgonen, kan det ske när som helst på dagen. Illamående på morgonen försvinner vanligtvis i slutet av första trimestern, ger vika för matsmältningsbesvär och halsbränna under tredje trimestern när livmodern har utökats för att rymma den växande fostret och sätter press på den övre mag-spåret.

Den fysiska orsaker graviditetsillamående inte är tydligt känt, men det är tydligt kopplad till de hormonella och fysiska förändringar som en kvinnas kropp genomgår med graviditet. En teori är att ökningen av hormonet humant koriongonadotropin (hCG) är den främsta orsaken till graviditetsillamående. En annan möjlig orsak till graviditetsillamående är ökad känslighet för lukter. En lukt som inte kan ha varit kränkande före graviditeten kan plötsligt bli kväljande, utlöser kräkreflexen. Detta kan också kopplas till en ökning av hormoner, särskilt östrogen, men är fortfarande okänd.

En kvinnas magtarmkanalen kan reagera konstigt att de förändringar som sker under graviditeten. Oddsen är att graviditetsillamående orsakas av en kombination av ökade hormonnivåer och fysiska förändringar. Vissa studier tyder på att graviditetsillamående är ett tecken på en hälsosam graviditet och minskar risken för komplikationer senare.

Nästan tre fjärdedelar av gravida kvinnor har graviditetsillamående någon gång och i viss mån under graviditeten. Det är vanligare hos förstföderskor, utan kan även ske under efterföljande graviditeter. Den vanligaste behandlingen av graviditetsillamående är att flina och bära den.

Det kan bidra till att undanröja livsmedel som utlöser illamående eller är kryddig eller feta. Äta en mild diet hjälper många kvinnor att få igenom graviditetsillamående perioden. Du kan också prova att äta små portioner oftare och undvika stora måltider tillsammans.

Om du drabbas av graviditetsillamående utan relief, kan du tala med din läkare om att byta prenatal vitaminer eller om att ta vitamin B6. Även om effektiviteten av vitamin B6 på morgonen sjukdom inte har bevisats med det verkade hjälpa vissa drabbade. Tala med din läkare innan du börjar ta några vitaminer eller mediciner under graviditeten.

Om du lider av graviditetsillamående så allvarligt att det påverkar din förmåga att äta eller utgör en risk för uttorkning, kan du ha ett mer allvarligt tillstånd som kan påverka din graviditet och din baby. Svår eller kraftig kräkning under graviditeten måste hanteras av en läkare. Om du är nyligen gravid och inte har en läkare, men har fått stora graviditetsillamående, se din husläkare eller besöka akuten. Uttorkning under graviditeten kan vara allvarliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.