Vad orsakar Fristående näthinnor?

Fristående näthinnor uppstår när näthinnan blir skild från andra skikt av ögongloben. Eftersom dessa områden i ögongloben ansvarar för att tillhandahålla näthinnan med näring och stöd, utsända näthinnor kan leda till blindhet om det inte behandlas. Sjukdomen är relativt ovanlig i USA, med bara en i varje 10. 000 människor som lider av tillståndet.

synnedsättning som orsakas av lossnat näthinnor beror på var de utsända bli. Om de skiljs nära makula, till exempel, kan vederbörande ha en nedskrivning i mitten av hans eller hennes synfält. Om den lossnar inträffar nära yttre kanten av näthinnan dock synnedsättning kan få till följd att en gardin skuggning en del av synfältet. Detta är vanligen kallat ridån effekt . Andra symtom är att se floaters , som är mörka, flytande former eller ljusa, korta ljusblixtar.

Det finns många orsaker till fristående näthinnor. De flesta fristående näthinnor dock orsakas av ett hål eller en tår i näthinnan. Som ett resultat av hålet, ögats glaskropp läcker igenom och samlar bakom näthinnan. Trycket från den vätska som orsaker sakta näthinnan lossnar från ögat.

Trauma mot huvudet eller i ansiktet kan orsaka lossnat näthinnor. Åldrandet kan också leda till utsända näthinnor, eftersom glaskroppen vätska förändringar i konsekvens och börjar sätta press på näthinnan. I detta fall finns det inget sätt att förhindra lossnar näthinnan, som råkar oväntat.

Människor som är kraftigt närsynt kan också uppleva fristående näthinnor. Detta beror på att ögongloben av en extremt närsynt person är mycket lång. Denna form gör att glaskroppen vätska till plats för höga spänningar på näthinnan.

Personer som genomgått kataraktoperation är också mer benägna att lossnat näthinnor. Faktum är att cirka 3% av dem som har haft operation kommer senare ha lossnat näthinnor. Detta är sannolikt beror på glaskroppen vätskan blir vattnig inuti ögat efter operation, i stället för gel-liknande som det är tänkt att vara.

Män är också 50% större risk att utveckla lossnar näthinnan än kvinnor. Dessutom de som lider av diabetes löper ökad risk. Detta beror på diabetesretinopati, som orsakades av ovanliga eller instabila nivåer av blodsocker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.