Vad är ulnar nerve Entrapment?

Som med de flesta nerver, ulnar nerver (en på varje arm) tjänar mycket viktiga funktioner. Dessa nerver löpa från nyckelbenet till sidan och kontrollera många muskelrörelser i händerna utför. När ulnar nerve fastklämning inträffar, kompression eller tryck på nerven begränsar möjligheten för händerna att röra sig fritt och kan resultera i andra pågående symptom.

Det finns flera symptom som kan uppstå ulnar nerve entrapment. Ett av dess kännetecken är domningar /stickningar i lillfingret och halva ringfingret. Denna "somna" känsla är inte alltid närvarande, men det kan inträffa oftare om villkoret förskott. Så småningom till förmågan grepp saker skulle kunna påverkas också, och aktiviteter som utförs med händerna kan vara svårare att göra. Ett annat symptom på ulnar nerve entrapment är smärta i armbågen. Detta kan bero kompression av nerven sker oftast vid armbågen. Som villkor fortskrider kan musklerna skadas också och skillnaden i vikt (sk muskelförtvining), och detta kan ytterligare påverka händer och möjligheten att använda dem för uppgifter.

Eftersom ulnar nerve är så lång, det finns ett antal platser på armen där kompression kan förekomma. Den vanligaste platsen är armbågen, på baksidan av det där människor har överarmsbenet benet. Faktum är att när människor drabbas deras roliga ben, vilket är mycket smärtsamma, är de verkligen att ta kontakt med ulnar nerven. När ulnar nerve entrapment förekommer i detta område, att böja armbågarna, stödd böjda armar på saker som armstöd, och sova med armarna böjda ofta orsakar domningar i lillfingret och ringfingret. Komprimering kan också hända nära nyckelbenet, från skada, eller i handleden, särskilt i det avsnitt som kallas Guyon: s kanal, som ibland utvecklar cystor. Den exakta orsaken till ulnar nerve komprimering är inte alltid förutsägbara eller kända i varje enskilt fall, även om symtomen vanligen ger en ledtråd till var kompression.

Det är möjligt för människor utan större ulnar nerve entrapment att ibland komprimera när du sover eller stödd på något med en böjd armbåge ett tag, men om villkoret börjar förekomma ofta, folk uppmanas att söka medicinsk hjälp. Läkare kan först att föreslå några smärre åtgärder, såsom att undvika aktivitet när armarna är böjda eller att se till att hålla armarna rakt när de sover. Obehag kände vid armbågen kan behandlas med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom ibuprofen.

Läkare kan också hjälpa patienterna att förstå skillnaden mellan ulnar nerve entrapment och något liknande som kallas karpaltunnelsyndrom. Detta är faktiskt medianusnerven fastklämning men som orsakar domningar i händerna också. Men det område som påverkas är oftast tummen, pekfingret och långfingret, när domningar känns.

Om symtom på ulnar nerve fastklämning förbli oförminskad finns det en oro att muskelförtvining kan inträffa och läkare kan föreslå operation för att öppna upp den komprimerade området. Operationer variera beroende på område med kompression. En kirurgisk metod löser ofta problemet om det kan ta tid att återhämta sig helt och människor kan behöva delta i sjukgymnastik efteråt så full användning eller betydande användning av musklerna som påverkas av ulnar nerve återställs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.