Vad är småcellig lungcancer?

småcellig lungcancer (SCLC) är en av två typer av lungcancer, den andra är icke-småcellig lungcancer. Småcellig lungcancer, även känd som havre-cell cancer eller småcellig cancer, är resultatet av cancerceller växer utom kontroll i lungorna. SCLC är en väldigt aggressiv typ av cancer, med celler som växer mycket snabbare än de gör i andra typer av lungcancer, vilket gör att cancern att sprida sig snabbt.

Det beräknas att småcellig lungcancer svarar för 20% till 25% av alla fall lungcancer, och som alla lungcancer är det mest förebyggas. Den främsta orsaken till SCLC är cigarettrök, antingen första eller andra hand. Gifterna i cigaretter förstöra lungorna, och skapa den perfekta miljön för cancerceller att utvecklas. Andra orsaker till SCLC är exponering för radon, asbest, och uran.

De flesta av de symptom på småcellig lungcancer inte visas förrän efter en tumör har bildats i lungorna. Dessa tumörer orsaka symptom som andningssvårigheter och hosta, även hosta upp blod. Bröstsmärta är också ett vanligt symptom. I mer avancerade fall, där cancern har spridit sig till andra delar av kroppen kan symtomen inkludera en hes röst, svårigheter att svälja, och även huvudvärk och ryggont.

Det finns många sätt att diagnostisera småcellig lungcancer. De flesta patienterna kommer att få en röntgenbild eller en kista skanna för att leta efter tumörer. En bronkoskopi, då en liten kamera kopplad till ett rör leds ner en persons hals och i lungorna, är ett annat alternativ. Läkare kan också utföra en lunga biopsi, som använder en lång nål för att ta en liten bit av lungan för testning. Dessa är bara några av flera sätt att en läkare kan kontrollera en patient för lungcancer, läkaren kommer att välja den metod som han eller hon är mest bekväm med och som kommer bäst sviten till patientens behov.

Behandling av småcellig lungcancer bestäms av hur avancerad cancern är. Den mest effektiva behandlingen är cytostatika, som ibland kombineras med strålbehandling, som båda dödar cancerceller. Receptbelagda läkemedel kan också användas för att döda cancerceller och för att förhindra att cancern återkommer. I mer allvarliga fall av lungcancer, en del av lungorna kan tas bort för att bli av tumörer.

Utsikterna för återvinning från småcellig lungcancer beror på hur avancerad cancern är när det är upptäckts. I mer än 60% av alla fall är lungcancer avancerade, och har rest till andra organ, innan den diagnostiseras. När cancer har gått in i framskridet stadium, patienter har oftast mindre än ett år att leva. Om cancer fångas i tidigare skeden, är det fem år överlevnaden endast 20%. Ju tidigare en person diagnostiseras och kan påbörja behandling, desto bättre är deras chanser att överleva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.