Vad är postpartum depression?

Många mödrar upplever en period av melankoli omedelbart efter förlossningen, ett tillstånd som brukar kallas "baby blues". Dessa känslor av hopplöshet, trötthet och sorg i allmänhet skingra efter ett par veckor dock, och mor /barnrelationen snart återgår till det normala. För uppskattningsvis 10 till 15% av kvinnor, ett mer allvarligt tillstånd som kallas postpartum depression kan bli ett verkligt problem om den inte diagnostiseras och behandlas.

postpartum depression är faktiskt ett möte med två separata frågor. Den känslomässiga och hormonella faktorer efter förlossningen kolliderar rakt på med samma klinisk depression möter andra män och kvinnor under olika omständigheter. Postpartum depression symptom liknar dem som möter andra depressives, inklusive suicidtankar, känslor av hopplöshet, låg självkänsla, kronisk trötthet och humörsvängningar. Problemet med diagnosen postnatal depression är motviljan mot vissa läkare att ansluta direkt klinisk depression med effekterna av förlossningen.

Sedan känslor av depression och ångest är vanliga i både män och kvinnor omedelbart efter förlossningen, de flesta gynekologer och psykiatriker vänta flera veckor innan man överväger möjligheten att sanna postpartum depression. Behandlingen kan innehålla samma antidepressiva läkemedel behandling som föreskrivs för allmän depression. Rådgivning och andra sociala tjänster kan också ges till mödrar som blivit alltför överväldigad av barnuppfostran upplevelse.

Studier visar att de flesta mödrar diagnosen postnatal depression har ett par saker gemensamt. Ett starkt stöd nätverk är oftast obefintlig, och äktenskapliga relationer i allmänhet beskrivs som ansträngda. Ungdomars mödrar är mer benägna att utveckla postpartum depression, liksom de som från lägre socioekonomiska grupper. Vissa pappor är också kända för att utveckla postpartum depression, särskilt om omständigheterna kring födseln har skapat ekonomiska svårigheter.

En mycket liten del av mödrar faktiskt kan utveckla ett mycket allvarligt tillstånd som kallas postnatal psykos. Under sällsynta förutsättningar kan en mor drabbas av en psykotisk och faktiskt form tankar på att skada sina barn eller andra. Det är därför läkare ta symtom på postpartum depression mycket allvarligt på en gång diagnosen. Om stressfaktorerna och underliggande känslor av graviditeten inte behandlas omedelbart, kan resultatet bli en fullständig mental kollaps eller psykotiska episod.

postpartum depression kan behandlas framgångsrikt så länge mamman och hennes stöd nätverk igen varningssignaler och diskutera dem med en sympatisk läkare eller sjuksköterska. Medan vissa känsloutbrott och tankar depressiva kan vara fullkomligt normal, ihållande känslor av värdelöshet eller självmordstankar är inte. Det viktiga är att vara ärlig med sina känslor under varje post partum möte med din husläkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.