Vad är mongoliska blå fläckar?

Kallas ibland mongoliska fläckar eller mongoliska fläckar, en mongolisk blå fläck är en typ av födelsemärke som är vanligast i de östra delarna av Asien och Afrika, samt delar av Turkiet. Denna typ av födelsemärke har också konstaterat med viss regelbundenhet bland infödda amerikaner samt i vissa av polynesiska ursprung. Medan mongoliska blå fläckar kan vara något ovanligt i form och konsistens, de är oftast godartade och utgör något hot alls.

Till det yttre är mongoliska blå fläckar kännetecknas av en form som är något oregelbunden. Gränserna för födelsemärke är ofta något vågiga. Färgen på plats är oftast liknar blåaktig nyans av ett blåmärke, men det finns dokumenterade fall av en mongolisk fräknig som är nästan brun eller svart.

Det verkar inte finnas några särskilda anlag mellan könen när det gäller förekomsten av mongoliska blå fläckar. Både män och kvinnor har fötts med dessa typer av födelsemärken. Normalt är de platser hittades nära den nedre regionen av ryggen, det allmänna området i skinkor eller på axlarna. Ursprunget för de födelsemärken tycks vara insamling av melanocyter i underhuden medan fostret utvecklas i livmodern.

mongoliska blå fläckar kan uppträda ensamma eller i kluster som verkar vara ett större plåster. Det finns inga bevis för att en mongolisk blå fläck födelsemärke orsakar någon typ av obehag i form av smärta eller klåda. I allmänhet människor med fläckar betalar liten eller ingen uppmärksamhet till dem, särskilt när de ligger längs den del av den nedre delen av ryggen. Det är inte vanligt för folk att missförstå den blå fläckar för blåmärken, särskilt om den enskilde inte känner till någon typ av anknytning till en ras grupp som är mer benägna att utvecklingen av fläckarna.

Medan mongoliska blå fläckar är ofarliga i sig, visar ny forskning att det kan finnas ett samband mellan utvecklingen av dessa platser och flera underliggande hälsofrågor. Förhållanden såsom Niemann-Pick syndrom, GM1 gangliosidosis och mukopolysackaridos har alla funnit en hel del korrekthet bland barn som föds med blå fläckar.

Som med alla typer av födelsemärke är det ibland möjligt att använda plastikkirurgi för att ta bort mongoliska blå fläckar. Men eftersom de blå fläckar brukar förekomma i andra områden än i ansikte, händer och underarmar är det oftast rekommenderas inte att slösa tid och resurser att ta bort födelsemärken. Kläder ofta täcka födelsemärken enkelt, gör dem en icke-fråga när det i en offentlig miljö.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.