Vad är herpes zoster-virus?

herpes zoster-virus orsakar vattkoppor, en gemensam barndom sjukdom som är märkta med röda, kliande sår, feber och smärta. Detta viruset överförs vid kontakt med huden och är mycket smittsam. Det är ganska vanligt för ett barn att sprida herpes simplex virus till en hel klass av andra barn, bara genom hudkontakt.

När den första vattkoppor infektion passerar ligger viruset vilande i kroppen. Herpes zoster-virus är inte samma sak som herpes simplex. De tillhör samma grupp av virus, men har olika egenskaper och sprids med olika metoder. Herpes simplex är det virus som orsakar munsår.

Herpes zoster är också känd som bältros. Denna sjukdom kan uppstå hos barn, men oftast finns i vuxna över 50 år. Symptomen på bältros inkluderar en röda utslag på ena sidan av kroppen, feber och huvudvärk. Många rapport sveda, klåda eller stickningar som är begränsad till ett visst område och bara på ena sidan av kroppen.

Utslagen utvecklas till en grupp av blåsor, som senast minst tre veckor. Blåsorna är först klar och sedan gulnar eller blodiga. En SKORPARTAD skorv utvecklar och därefter sår läker under de kommande två veckorna. Herpes zoster-virus sår är ganska smärtsamma, och kan kräva receptbelagda smärtstillande att sköta.

De vanligaste platserna för denna typ av utslag är stammen och skinkor. Om utslag visas någonstans i närheten av dina ögon, se din läkare omedelbart. Detta virus kan orsaka bestående skador vision om det inte behandlas. Cirka 20% av vuxna som haft vattkoppor kommer att utveckla herpes zoster. Det finns ingen tydlig uppräkning av de utlösande faktorer för en upprepning av detta virus, men det är vanligare hos personer med nedsatt immunförsvar, hög stress eller andra svåra sjukdomar.

Viruset smittar bara genom direkt kontakt med en bruten blister. Nyfödda och för personer med nedsatt immunitet har den högsta risken. Om viruset sprids utvecklar nyligen smittade personen vattkoppor, inte bältros. Det är inte möjligt att ha vattkoppor två gånger, eftersom viruset kvar i kroppen.

Dermatologer eller husläkare kan diagnostisera herpes zoster-virus genom en visuell kontroll och laboratorietest av vätskan i ett blister. Behandlingen av denna infektion kan inkludera oralt antiviralt eller smärta medicinering. Bältros återkommer sällan och är vanligen löst inom två till tre veckor från den ursprungliga av symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.