Vad är förträngning i halspulsådern?

halspulsåder, som ligger i halsen, är den största källan till syrerikt blodflöde till hjärnan. Förträngning i halspulsådern (CAS) bildas när dessa artärer blivit tjock och smalare, vilket innebär att klippa av en del av detta nödvändiga blodtillförsel. Även lindrig förträngning i halspulsådern förekommer i de flesta människor när de åldras, desto större blockeringen, desto större chans att de som drabbats kommer att lida en stroke eller en TIA (mini-stroke).

förträngning i halspulsådern kan vara ett resultat av en eller flera faktorer. Plack från kolesterol och fett kan lagras i artären, skapa en smalare väg för blodflödet. Höga nivåer av blodplättar i blodet kan också utgöra en blodpropp i artärerna, blockerar vägen.

När en stroke orsakas av njurartärstenos, vanligen i artären har minskat och trombocyter har samlats i den smala led för att bilda en propp. Blod bygger upp bakom levra kan levra sig så småningom föras in i hjärnan. Dessutom hindrar koagulera blodet från att komma till hjärnan, och flöde avbrott, om än tillfälligt, dödar hjärnceller och kan försämra hjärnans funktion.

Det beräknas att av de 600. 000 stroke inträffar varje år enbart i USA, ungefär en fjärdedel till en halv orsakas av förträngning i halspulsådern. Därför kan tidig upptäckt och behandling bidrar till att förhindra 150,000-300,000 stroke varje år i USA. Upptäckt och behandling av CAS beror på symtom och i vilken grad halspulsåder är smalare.

I vissa fall, under en s årliga medicinska examen, kommer läkaren höra ett ljud som kallas en bruit när du använder ett stetoskop. Om en bruit noteras, kommer patienten genomgå sannolikt en Doppler ultraljud av halspulsådern för att bekräfta stenos. När förträngning i halspulsådern upptäcks behövs ytterligare tester utförs för att utvärdera graden av stenos.

Angiograms eller kateterisering använda kontrast färg att beskriva och mäta stenos. Magnetisk resonanstomografi (MRT) och datortomografi (CT) kan också användas. För patienter med pacemaker, är MRIs kontraindicerat eftersom de kan störa pacemakern s signaler, och angiograms har en viss risk för stroke. En icke-invasiv test, oculoplethysmography, utvärderar blodtryck på varje öga och kan visa om de är betydande blodflödet till ögat påverkas av förträngning i halspulsådern.

Tyvärr kan det första symtomet på förträngning i halspulsådern vara nedsatt hjärnfunktion, en mini-stroke, eller ett fullt slag. Årliga fysiska tester kan hjälpa till med tidig upptäckt och därför rekommenderas. Patienter med betydande hereditet för CAS eller stroke bör informera sin läkare. Rökare och överviktiga har en större risk för CAS och bör övervakas. De med högt kolesterolvärde räknas är också i riskzonen.

Om CAS är närvarande men blockerar mindre än 50% i artären, inbegriper behandling minskar riskfaktorer för ytterligare stenos, som rökstopp, magrare kost, och ordineras motion. Dessa erbjuds i regel med antikoagulantia såsom acetylsalicylsyra. Dosen är mycket låg, i huvudsak en "baby" acetylsalicylsyra (81 mg) per dag.

Andra antikoagulantia, som warfarin, kan också föreskrivas. Riskfaktorer med warfarin kan innehålla alltför blödning och blåmärken. De som tar warfarin övervakas noga via blodprov och har vissa diet.

När förträngning i halspulsådern är större än 50%, kan flera strategier användas för att behandla det. Halspulsådern är endarterectomy ett kirurgiskt ingrepp där kirurgen öppnar artär och rensar ut plack och blockeringar. Utan komplikationer, de flesta får en sådan operation ut från sjukhuset inom några dagar. Effekterna av endarterectomy pågå upp till 20 år och avsevärt minska riskfaktorer för stroke.

I vissa fall då risken för generell anestesi är för stor, hjärtläkare utföra en carotid angioplastik. Detta omfattar att infoga en kateter, i allmänhet genom en artär i låret, och trådning det till minskade delen av halspulsådern. Väl där en ballong knuten till katetern är uppblåst att öppna artären.

Efter ballong inflation, kallas en ihålig metallrör ett stent placeras för att hålla artären öppen. Fördelen med denna metod är att den inte sker under narkos, patienterna är oftast medvetna under förfarandet och åka hem några timmar senare. Detta är dock ett relativt nytt förfarande och resultat på lång sikt inte är tillgängliga.

Sedan förträngning i halspulsådern kan orsaka sådana allvarliga hälsorisker, det är tillrådligt att följa en plan för att förhindra stället för att bota den. Motion, vettig kost och inte röka är alla sätt att minska byggnad plack i artärerna. Årliga hälsokontroller kan också bidra till fånga stenos i tidiga skeden, så att fokus kan vara på ganska enkla förändringar i beteende för att undvika progression.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.